Підтримати нас

Адвокат Медведчука погрожує через суд заборонити показ фільму «Птах душі»

Автор статті
13 серпня 2018 05:44
735
Поширити:
Адвокат політика Віктора Медведчука Ігор Кириленко оприлюднив заяву, в якій повідомляє про свої наміри заборонити через суд демонстрацію фільму про Василя Стуса «Птах душі» та рекомендує ЗМІ «не розповсюджувати недостовірну інформацію про Медведчука».
Заява опублікована на сайті «Украинского выбора», повідомляє "Детектор медіа".

«Віктор Медведчук завжди виступав і виступає за збереження історичної правди, об'єктивне висвітлення історичних фактів. Настійно рекомендую засобам масової інформації і окремим громадянам не поширювати недостовірну, брехливу інформацію про Віктора Медведчука, а особам, які пов'язані зі зйомками фільму "Стус" ("Птах душі"), утриматися від дій, спрямованих на поширення такої інформації про Віктора Медведчука», – йдеться в заяві.

Адвокат зазначає, що в разі виходу фільму в прокат «з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука», він залишає за собою право на «відповідні правові дії, в тому числі спрямовані на заборону через суд демонстрації подібного фільму». 

Нагадаємо, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію».

Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників.

При цьому син Василя Стуса - Дмитро - заперечує, що про щось просив знімальну групу:  «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму про українського поета Василя Стуса, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком.

Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, дознімуть найближчим часом. Про це заявив режисер фільму Роман Бровко.

Як відомо, проект 100-хвилинного фільму «Птах душі» був поданий ТОВ «АС “Ум-груп”» на минулорічний 10-й конкурсний відбір Держкіно до категорії «Ігрові повнометражні національні фільми (широка глядацька аудиторія)». Він отримав 37 балів і став одним з переможців. Загальний бюджет фільму складає 44 мільйони 17 тисяч грн, з яких 50% надає Держкіно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ