Підтримати нас

Земля на межі: опубліковано сумний підсумок діяльності людства

16 серпня 2019 05:38
871
Поширити:

Планета Земля з року в рік розігрівається все більше. Причина цьому, зокрема, парникові гази, рівень викиду яких у минулому році досяг рекордних показників. У порівнянні з 1990 роком вплив парникових газів на глобальне потепління збільшився на 43%.

Як результат, 2018 рік став четвертим найтеплішим роком за всю історію. Три інших найтепліших роки - 2015, 2016 і 2017. Причому 2016 рік був найтеплішим з моменту початку ведення обліку в середині 1800-х років.

Крім цього вчені сьомий рік поспіль фіксують рекордне підвищення рівня моря, а льодовики продовжують танути, перевищуючи прогнозні темпи вже 30-й рік поспіль.

"Апостроф" наводить витяги з матеріалу CNN по опублікованому 12 серпня звіту Американського метеорологічного товариства "Стан клімату в 2018 році".

Парникові гази і глобальне потепління. Коротко

Кожен рік з початку XXI століття тепліший, ніж в середньому в 1981-2010 роках.

Викиди в атмосферу парникових газів - двоокису вуглецю, метану і закису азоту - досягли нового рекордного рівня.

Вплив парникових газів на рівень температури з 1990 року зріс на 43%.

Глобальні концентрації вуглекислого газу зросли в 2018 році до рекордних 407,4 частин на мільйон.

У підготовці доповіді використовувалися дані майже 500 вчених з 57 країн.

Підвищення рівня моря

Рівень моря в 2018 році піднявся до максимуму за 26 років супутникових спостережень. Це при тому, що рівень моря підвищувався 7 років поспіль. У порівнянні із середнім рівнем 1993 року рівень моря піднявся більш ніж на 8 сантиметрів. Незважаючи на те, що цифра звучить досить невинно, вчені відзначають, що таке підвищення створює загрози для прибережних спільнот, а також збільшує масштаби і частоту екстремальних явищ, що призводять до повеней та ерозії.

Вчені також відзначають, що крім підвищення моря людству загрожує і поступове підвищення температури світового океану. Так, температура поверхні моря дещо знизилася після рекордного 2016 року, але все ще вища, ніж середня температура 1981-2010 років.

"Глибоководний океан продовжує рік за роком зігріватися. Як і передбачалося в умовах потепління клімату, гідрологічний цикл над океаном прискорюється: посушливі регіони стають більш сухими, а вологі - більш дощовими", - йдеться в звіті.

Підвищення температур і танення льодовиків

Поряд з більш теплими середньосвітовими умовами в 2018 році вчені спостерігали більше позитивних і менше негативних екстремальних температур, ніж майже за всі 68 попередніх років.

Це в свою чергу призвело до того, що льодовики продовжують втрачати масу, зберігаючи тенденцію танення вже 30-й рік поспіль.

Вчені зафіксували, що лише один з 25 спостережуваних льодовиків показав збільшення маси за рік. З 1980 року сумарні втрати маси льодовиків еквівалентні зрізанню 24 метрів з вершини середнього льодовика.

Що кажуть експерти

"Це ще одна із серії експертних наукових доповідей, які продовжують викликати тривогу у зв'язку з кліматичною кризою", - сказав професор географії та атмосферних наук Університету Джорджії Маршалл Шепард.

За його словами, кліматичні зміни вже зараз істотно впливають на продуктивність сільського господарства, якість водопостачання, охорону здоров'я і навіть на національну безпеку.

Які ще загрози несе глобальне потепління

В ООН раніше заявили, що зміни в кліматі приведуть до того, що в світі буде все менше продовольства, а кліматична криза змусить фермерів змінити підхід до вибору вирощуваних культур.

В одній з великих доповідей уряду США за 2018 рік також говориться, що через зміни клімату економіка США в кращому разі може втратити сотні мільярдів доларів. Якщо ситуація буде розвиватися в гіршому ключі - втрати складуть більше 10% ВВП країни (близько 2 трильйонів доларів).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ