Підтримати нас

З окупованої Херсонщини вивезли тисячу дітей у Кабардино-Балкарію на “оздоровлення”

27 липня 2024 17:50
281
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

З початку повномасштабного вторгнення українських дітей з окупованої Херсонської області віком від 6,5 до 16 років РФ систематично вивозить у Кабардино-Балкарію, російський регіон, який “взяв шефство” над Херсонщиною, нібито на “оздоровлення”.

Про це повідомляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, з окупованої Херсонщини незаконна влада вже вивезла тисячу дітей.

“Більшість з цих дітей мають батьків, які своєю чергою, ймовірно, надають дозвіл на вивезення дитини. Однак наскільки такий вибір є вільним в умовах окупації, лишається відкритим питанням”, – розповідає омбудсман.

Такі дії є порушенням прав дітей та міжнародних норм захисту прав людини.

  • Станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • За даними ООН, станом на листопад 2023 рік українська влада проінформувала, що, за винятком поодиноких випадків, більшість дітей із Херсонського обласного будинку дитину ще залишаються на підконтрольній РФ території.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • 2 вересня 2022 року о дев'ятій ранку з дитбудинку в Херсоні забрали десятимісячну Маргариту Прокопенко та півторарічного Іллю Ващенка.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів