Підтримати нас

З незареєстрованих земельних ділянок в Україні зібрали врожаю на 88,5 мільярдів

Автор статті
26 січня 2020 12:00
859
Поширити:

Нове дослідження українсько-американської компанії EOS Crop Monitoring оцінило вартість врожаю, зібраного з незареєстрованих земельних ділянок в Україні в минулому році. Він становить понад 88,5 мільярдів гривень.

За обсягами тіньового ринку агропродукції в Україні лідирують Миколаївська та Одеська області. Сумарно там вирощують культури на майже 800 тис. га. Наочно цю інформацію підтверджує графік, створений EOS. У компанії говорять, що ці дані можна використовувати в боротьбі із земельною і сільськогосподарської корупцією як в інтересах держави, так і в інтересах пересічних громадян.

"Державні органи на основі цієї інформації зможуть хоча б приблизно ідентифікувати локальні порушення і побачити справжні масштаби сільськогосподарського сектора і обороти виробництва поза контролем. Фермери, трейдери, страхові агенти та інші причетні до аграрного сектору гравці мають можливість використовувати сервіс для прогнозування локальних цін на продукцію, попит на сільгосптехніку, добрива або господарські послуги ", - розповів Олександр Сакаль, директор з розвитку бізнесу EOS.

Карта EOS Crop Monitoring знаходиться у вільному доступі за посиланням. Нещодавно завдяки цьому сервісу виявили, що 4,3 млн га полів не зареєстровані в державному кадастрі.

Супутниковий онлайн-сервіс EOS Crop Monitoring дозволяє оцінити реальний стан посівних площ, побачити що на них зростає і зіставити ці дані з публічної кадастрової картою України.

Висока точність аналітичної складової сервісу - близько 90% - дозволяє використовувати карту EOS як інструмент базового моніторингу сільськогосподарських угідь в першу чергу для державного контролю за дотриманням податкового та земельного законодавства.

Розробка сервісу проходила в рамках програми "Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні" (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та фінансової підтримки Європейського Союзу. Завданням програми було впровадження в Україні прозорості в агросекторі як складової реформ на шляху до євроінтеграції.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ