Підтримати нас

Як визначити дефіцит йоду

Автор статті
04 квітня 2020 13:30
678
Поширити:

Йод – мінерал, який наш організм не може ні виробити самостійно, ні замінити чимось іншим. І його нестача відразу позначається на нашому здоров’ї, тому важливо знати ранні ознаки дефіциту йоду.

Один з найважливіших і, на жаль, незамінних мінералів, в яких постійно потребує наш організм, це йод. Саме йод регулює вироблення гормонів щитовидної залози, які в свою чергу відповідають за ріст, розвиток, а також здоровий обмін речовин. На жаль, наш організм не в змозі самостійно виробляти йод – ми повинні отримувати його досить з їжею або у вигляді добавок. Залежно від віку, нам потрібно від 150 (дорослі чоловіки) до 290 (жінки, які годують груддю) мг йоду в день. Щоб перевірити, чи не відчуваєте ви дефіцит йоду, варто здати аналізи крові, але також важливо знати ранні ознаки хронічної нестачі йоду.

Постійна втома і депресія

Найважливіша функція йоду для нашого тіла-участь у виробленні таких важливих гормонів щитовидної залози, як тироксин і трийодтиронін. Якщо ж цих гормонів виробляється недостатньо, може розвинутися гіпотиреоз, одними із симптомів якого є швидка стомлюваність, постійне відчуття втоми, і також пригнічений настрій.

Суха шкіра

Ризик розвитку гіпотиреозу у жінок у вісім разів вище, ніж у чоловіків, а нестача йоду його ще підсилює. Коли щитовидна залоза не справляється зі своєю функцією, шкіра стає сухою, а ми самі відчуваємо велику чутливість до холоду.

Зниження когнітивних здібностей

Погіршення пам’яті, труднощі з концентрацією уваги, нездатність зосередитися, а також неможливість засвоювати і обробляти нову інформацію — все це також ознаки нестачі йоду. Якщо ви помітили, що ваша робота дається вам складніше, ніж раніше, можливо, ви їсте недостатньо продуктів, що містять йод.

Збільшений зоб

Потовщення в передній частині тіла – так званий зоб – це видима ознака дефіциту йоду. Якщо у вас пропала виїмка біля основи шиї, а на її місці з’явилося невелике потовщення, швидше за все, у вас дефіцит йоду.

Утруднене дихання і ковтання

Труднощі з ковтанням, а також утруднене дихання, що відчувається, коли ви лягаєте, також говорить про нестачу йоду. Відбувається це через збільшений зоб, який перекриває дихальні шляхи. Треба звернутися до лікаря!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ