Підтримати нас

Як процвітає корупція на закупівлях авто для української поліції

17 грудня 2016 13:01
282
Поширити:

Міністерство внутрішніх справ України, оголосивши тендер на закупівлі автомобілів для поліції, в кінцевому результаті може “переплатити” дилеру, під якого, фактично, була написана тендерна документація, до третини вартості авто.

У МВС вартість автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV 2.0 для потреб поліції називають ринковою ціною, пояснюючи це довідкою Київської торгово-промислової палати, пишуть “Наші гроші”. Схожою довідкою у 2010 році виправдовулали оборудку з закупівлею по завищеним цінам бурових установок для 2Чорноморнафтогаз”, які отримали назву “вишки Бойка”. Тоді їх видала Торгово-промислова палата Криму.

Саме обгрунтування ціни від міністерства оприлюднив на своїй сторінці в Facebook Олексій Тамразов.

“Отримано Експертний висновок Київської торгово-промислової палати (від 30.06.2016 № Ц-738), згідно з яким, на підставі проведеного експертного дослідження індикативна вартість спеціалізованого автомобіля для потреб поліції з гібридною силовою установкою Mitsubishi Outlander PHEV 2.0 виробництва 2015 року (з урахуванням всіх податків, митних зборів) становить на 30 червня 2016 року – 1 507 443,0 грн., що відповідно до офіційного курсу Нацбанку складає у валютному еквіваленті $59 900” – процитував Тамразов відповідь МВС.

Єдиним учасником переговорної процедури Центру обслуговування підрозділів Нацполіції про закупівлю 635 автівок стало ТОВ “Ніко Діамант” з пропозицією 959,41 мільйона гривень. Співвласником цієї фірми через ТОВ КУА “Ковін Капітал” є виходець із Чернівців Володимир Гнатишин, який раніше був бізнес-партнером міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера “Народного фронту” Арсенія Яценюка.

Поліція розглядає пропозицію “Ніко Діамант” про постачання Mitsubishi Outlander PHEV вартістю 58600 доларів за авто. При цьому, в країнах Євросоюзу в автосалонах такі авто коштують 40-43 тисячі доларів. З урахуванням усіх мит та акцизів, такий автомобіль з Японії в Україні коштуватиме близько 43 тисяч доларів. З урахуванням додаткового обладнання для поліцейських машин, їх вартість не повинна перевищувати 44 тисячі доларів. Таким чином, нині запропонована ціна закупівлі для поліції передбачає 36% націнку для дилера.

Саме під автомобіль Mitsubishi Outlander PHEV, офіційним дилером якого є група компаній “Ніко”, була виписана тендерна документація поліції. Крім того, МВС пояснило закупівлю цих авто по переговорній процедурі “забезпеченням потреб оборони”. При цьому в законі про Національну поліцію в переліку її функцій та завдань не має жодних обставин, пов’язаних з забезпеченням оборони. МВС також продовжує порівнювати ціни закупівлі в найдорожчій комплектації, хоча закуповує Mitsubishi Outlander PHEV в базовій версії.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів