Підтримати нас

Як господар вирощує помідори вниз «головою»

Автор статті
22 червня 2016 10:02
657
Поширити:

Свого часу Михайло Богданович довго мізкував над тим, як максимально збільшити урожайність томатів і експериментував із способами вирощування. А п'ять років тому знайшов той, який приносить найщедріший урожай. 

“Як лише я не вирощував помідори, – розповідає господар. – Однак тепер вирощую лише догори дригом. Цей спосіб вкрай простий. Знадобляться лише пластикові відра або старі металеві без дна. В такому разі дно слід зробити зі шматка пінопласту, зробити посередині дна декілька малесеньких та один більший отвори. Наповнивши відра грунтом, висаджую розсаду томатів у великий отвір. Відра акуратно перевертаю в міцний пакет з отвором внизу, аби рослина була догори дригом, і зачіпаю пакет на спеціальних гаках”.

“А як доглядати за такою незвичною грядкою?” – цікавлюся.

“Повірте, що досить легко, – відповідає господар. – Слід лише систематично поливати. І не бійтеся, що заллєте рослину, бо коренева система візьме стільки вологи, скільки їй потрібно для подальшого росту й розвитку, а вся зайва вода вийде через дрібні отвори.

Через два тижні після того, як висаджую розсаду, обов'язково проводжу перше підживлення. Для цього зрізану кровипу кладу в діжку, заливаю водою і настоюю протягом тижня. А тоді отриманий настій розбавляю з розрахунку один літр настою на шість-сім літрів води й поливаю грунт. Коли рослини починають цвісти, ми проводимо друге підживлення. Для цього застосовуємо куплені в насіннєвих магазинах добрива.

Коли ж з'являються перші плоди, потрібно провести чергове підживлення, яке слід повторювати кожні три тижні. Для цього півлітра попелу з листяних дерев заливаю трьома літрами води, ретельно перемішую і залишаю на ніч. Тоді проціджую і півлітра отриманого настою розбавляю в десяти літрах води, і поливаю кущики”.

“А які ще плюси цього способу? – запитую. – І яка урожайність кущиків?”.

“Ми переконалися, що такий спосіб вирощування є ідеальним для томатів, – долучається до розмови пані Юлія, дружина господаря. – Чому? Передусім тому, що грядки у повітрі суттєво економлять ділянку, що дуже важливо, коли мова йде про невеличкі шість соток, де кожен клапоть землі намагаєшся використати з максимальною віддачею. Також нашим томатам не загрожують кроти. Кущики, які ростуть догори дригом, обвіваються вітром, завдяки чому не хворіють на фітофтороз, мають багато зав'язей і, відповідно, радують щедрим урожаєм. Зазвичай, з одного кущика збираємо за сезон до 35 – 40 плодів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ