Підтримати нас

Взяли в полон командира розвідувального батальйону РФ: як українські військові створювали плацдарм на лівобережжі Херсонщини

10 травня 2024 19:34
1,128
Поширити:
Скриншот із LB.ua

Зберігати плацдарм у селі Кринки на лівобережжі Херсонщини українським військовим складно, адже там ніде ховатися. Допомагають дрони різних типів та артилерійський вогонь з правобережжя. Але суттєво розширити плацдарм майже нереально, бо неможливо перекинути бронетехніку.

Про це йдеться в інтерв'ю LB.ua з двома офіцерами-спецпризначенцями: Шаман, командир спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України, і Бобер, командир зведеної тактичної групи 8 полку (Окремий центр спеціальних операцій «Захід» імені князя Ізяслава Мстиславича, м. Хмельницький) і 144 центру спецпризначення Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Командир з позивним “Шаман” розповів, що підготовка щодо створення плацдарму на лівобережжі Херсонщини тривала понад місяць. І під час ротації російських військ українські військові зайшли на лівий берег, де одразу відбулося кілька боєзіткнень з російськими спостережними постами.

“Декотрі майже в повному складі знищили або взяли в полон. Після цього розділилися на зони впливу”, – додав “Шаман”. 

У цей період військові з 8 полку ССО взяли у полон російського командира розвідувального батальйону 1822, майора Юрія Томова. Також був ще один командир взводу та певна кількість сержантів, йдеться в повідомленні.

Командир з позивним “Бобер” повідомив, що в перші дні операції армія РФ втратила сімдесят трьох військових. Він це пов'язує з тим, що російське командування замість десантників на цей напрямок направили мобілізованих. 

“У них розрядилися радіостанції, вода закінчилася, вони її черпали з річки Конки. Тож коли почалися боєзіткнення, вони не могли зрозуміти, звідки наступають наші війська”, – розповів “Бобер”.

За його словами, зведені тактичні групи 8 полку заходили через човнову станцію, а спецпризначенці з ГУР рушили по берегу до дороги, яка йшла на трасу на село Козачі Лагері. І першого дня на позиціях в окопі біля дороги між Козачими Лагерями й Олешками вони взяли в полон російського начальника розвідки та його заступника. 

  • 4 травня у “сіру зону” потрапила одна з ділянок Кринків поблизу річки Конка (Козачелагерська Конка), яка ще 3 травня була під контролем російських військових.
  • Стало відомо, що підрозділам ЗСУ вдалося встановити контроль над островом Нестрига на Херсонському напрямку. У коментарі “Вгору” Плетенчук пояснив, що присутність українських військ на острові має перш за все безпековий характер.
  • 25 квітня аналітики Інституту вивчення війни, посилаючись на геолокаційні кадри, повідомили, що в результаті позиційних боїв українські війська просунулися на півночі села Кринки на лівобережжі Херсонщини.
  • Раніше у звіті, посилаючись на російські джерела, йшлося, що українські військові розширили свій плацдарм у районі села Кринки на Херсонщині на захід на 500 метрів. Це стало можливим завдяки тому, що невідомий російський підрозділ здав свої позиції.
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ