Підтримати нас

Вода – це життя

29 листопада 2019 09:23
790
Поширити:

Здавалося б, більше половини поверхні Землі займає океан, і води на планеті достатньо. Проте лише 2,5% від її кількості складають прісні води. З цих 2,5% всього 0,3% прісної води наповнює річки і озера, ще 30% в підземних водах, а інші 70% в льодовиках.

Світові запаси прісної води не збільшуються, а її споживання постійно зростає.

Споживання прісної води в світі в тисячу разів більше, ніж усіх разом узятих видів промислової сировини. За останні 100 років споживання води збільшилася в 7 разів. Світ очікують геополітичні потрясіння, пов'язані з боротьбою не за енергетичні ресурси, а за прісну воду.

Нестача прісної води - серйозна загроза світової безпеки, яку за  важливістю, прирівнюють до таких проблем, як швидке зростання зброї масового ураження і тероризм. Зокрема, брак водних ресурсів може спровокувати нові війни. За останні 50 років мало місце 37 запеклих міждержавних суперечок через водні ресурси, що призвели до кровопролиття

За оцінками ООН, сьогодні п'ята частина жителів планети або 2,6 мільярда людей не має доступу до чистої питної води і 40 відсотків населення - 1,6 мільярда - позбавлені основних послуг у сфері санітарії.

На сьогодні десь 39 країн світу отримують більшу частину необхідної їм води з-за кордону.

В Україні 63 тис. річок, 40 тис. озер, 1100 водосховищ, 400 тис. ставків – 1 млн. 100 тис. га прісних водойм. Однак у Європі нас вважають маловодною країною, адже більшість наших водних ресурсів через забрудненості не придатні до водозабору питної води.

Останні  дослідження на замовлення Світового фінансового банку, поставили нас за кількістю питної води на душу населення на 125 місце з 180 країн. Ми перебуваємо десь між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо говорити про Херсонщину, то тут  питної води менше в два рази, ніж в центральній частині країни.

Маючи таке чудове географічне положення, такі величезні запаси прісної води, ми злочинно і безгосподарно ними розпоряджаємося – каже голова Національної Екологічної Ради України Олександр Чистяков. - Усі роки Незалежності до наших водойм ставляться споживацьки, а часом і злочинно. Багато річок перегородили дамбами, вони втратили  природну течію і не можуть «змити» весь бруд, що потрапляє до них. По берегах  стоять мегаполіси, хімічні та металургійні гіганти зі своїми   стоками. Вода у водосховищах нагадує коктейль з усієї таблиці Менделєєва. Береги річок  забудовуються, заганяючи в бетон  природні нерестовища, заплавні луки, болота які служили природним фільтром для вод...

У цьому році у вітчизняні водойми  скинули біля 2 млрд.  кубометрів стоків, 1/3 з них - неочищені.

Зауважте це без урахування того бруду, що потрапляє в річки по зливових стоках, минаючи очисні споруди. Практично всі автомийки  скидають свої відходи в зливову мережу. Тисячі тонн солі після зими  з весняними струмками потрапляють  у ріки. Хімікати з полів змиваються дощами та по дренажних каналах стікають у водойми, що призводить до масового мору риби. У 2018 році  отруєно все або майже все живе в 2180 водоймах. У 2019 1840 водоймах. Через таку злочинну безгосподарність у водосховищах Дніпра солоність води збільшилася. Сьогодні на Каховському, Кременчуцькому водосховищах можна зустріти рибу-голку і навіть дрібних медуз. Все це  змінює екосистему!

Усі наші пральні порошки виготовлені із застосуванням фосфатів.  Наші очисні споруди застарілі і не читають формулу фосфатів. Тож вони безперешкодно потрапляють в річку, де сприяють інтенсивний ріст буро-зелених водоростей. Коли вони гниють, то виділяють небезпечні токсини. А бурхливе заростання водойм веде до їх обміління. Але, на цьому подорож фосфатів не закінчується. При водозаборі знову не читають його формулу, і він потрапляє в крани. Виходить, що п'ємо воду, розбавлену відходами з пральних машин і автомийок. До того ж фосфати сприяють розвитку онкологічних захворювань.

З Дніпра п'ють 2/3 населення країни. Яка вода - таке і здоров'я нації. Недарма медики стверджують, що 37% онко захворювань пов'язано з якістю питної води. Вода - це життя. Людина на 70% складається з рідини.

Треба законодавчо  заборонити скид неочищених стоків. На кожній стічній трубі має стояти лічильник  забруднення. Покарання треба посилювати, а штрафи  підняти за забруднення   - вважають у Національній Екологічної Раді України.

Дніпро вмирає. Дніпро перегороджений дамбами втратив власну течію і не  може змити все, що в нього потрапляє з побутовими і виробничими стоками.  

Він обмілів, у нього змінюється русло. Але, на жаль, енергетики бачать Дніпро, як тазик з технічною водою для отримання електрики... Транспортне відомство, як водний шлях... Немає єдиного господаря. А колективна відповідальність веде до повної безвідповідальності!  Тому ми і спостерігаємо, як  Дніпро гине.

Щоб почати відродження річки фахівці пропонують розробити комплексну Програму з оздоровлення річки, прибрати тромби-наноси по всій акваторії. Якщо розчистити Дніпро від мілин і непотрібної водної рослинності, він почне дихати.

Вчені стверджують, що ми з вами мало не останнє покоління, від якого залежить вирішення низки глобальних екологічних проблем, поки ще не пройдена точка неповернення. Природа має чудову властивість відродження, відновлення своїх унікальних можливостей.

Щоб зрозуміти всю гостроту проблеми, необхідно усвідомити, що все в цьому світі взаємопов'язано. І калюжа після дощу, і сільський ставок, і річка за вікном - це все частина СВІТОВОГО ОКЕАНУ! Всі надводні та підземні води - це єдине ціле! І грабуючи пісок з дна річки, змінюючи її русло, засипаючи протоки, заплавні луки, болітця або спускаючи ставок, для того, щоб вибрати з нього всю рибу - ви вбиваєте частинку Світового Океану – говорить Олександр Чистяков - Для чого це все говориться? Ми просто злочинно розпоряджаємося природними багатствами. Асоціація рибалок України вважає, що Україні давно вже потрібно було розробити НОВУ Водну Політику!!!! Прісну воду необхідно визнати стратегічним ресурсом країни і підходити до її використання з усією відповідальністю! Без розуміння цього нас може очікувати похмура перспектива.  

За матеріалами прес служба Національної Екологічної Ради України

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ