Підтримати нас

В ООН задокументували пограбування херсонського музею та архіву

Вгору
Автор статті
17 березня 2024 10:21
207
Поширити:
Фото Олександра Корнякова. Херсонський художній музей у лютому 2023 року

Комісія дійшла висновку, що російська влада порушила міжнародне гуманітарне право щодо культурних цінностей і вчинила воєнний злочин. Зокрема, вона задокументувала два випадки в місті Херсон.

Про це йдеться в доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

З розслідування відомо, що починаючи з кінця жовтня 2022 року до початку листопада 2022 року окупаційна влада перемістила культурні цінності з Херсонського обласного художнього музею та архівні документи з Державного архіву Херсонської області до окупованого Криму.

Зазначається, що за оцінками співробітників обох закладів, вилучено понад 10 000 предметів з музею та 70 відсотків документів з архіву.

“Комісія не знайшла жодних ознак того, що російська влада співпрацювала з українською владою щодо передбачуваних заходів консервації, як того вимагає закон”, – йдеться у звіті.

Крім того, 18 березня 2023 року Російська Федерація прийняла закон, який передбачає, що музейні колекції та архівні документи з територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей стануть частиною Музейного фонду та Архівного фонду Російської Федерації, додає Незалежна міжнародна комісія.

  • Україна та США спільно розслідуватимуть російські злочини проти української культурної спадщини. Цінності з Херсонського краєзнавчого музею російські окупанти вивезли 70 вантажівками. Смітсонівський Інститут у США за допомогою супутникових фотографій задокументував пограбування Херсонського художнього музею.
  • Фахівці Херсонського художнього музею з моменту викрадення музейної колекції не припиняють роботу з ідентифікації вкрадених окупантами творів мистецтва, вивезених до Криму. Ідентифіковано вже 91 роботу.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ