Підтримати нас

До розслідування пограбування херсонських музеїв долучається ФБР

Автор статті
20 лютого 2024 13:02
620
Поширити:
Порожнє фондосховище Херсонського художнього музею. Фото Олександра Корнякова

Україна та США спільно розслідуватимуть російські злочини проти української культурної спадщини, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики після зустрічі т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з представниками ФБР США.

Розмова була присвячена співпраці обох країн у боротьбі зі злочинами Росії проти культурної спадщини України, виявленню та документуванню фактів цих злочинів, створенню спільної оперативної групи за участю правоохоронних органів, а також вивченню американського досвіду українськими фахівцями. Спільні дії щодо повернення українських культурних цінностей відбуватимуться відповідно до норм міжнародного законодавства. 

Зустріч у Міністерстві культури та інформаційної політики України з представниками ФБР США. ФОТО: МКІП

Розповідаючи про нинішній стан справ, Ростислав Карандєєв наголосив, що після повномасштабного вторгнення Україна втратила контроль над культурними цінностями близько 20% українських територій, які опинились в тимчасовій окупації, і наголосив на втратах Херсонського художнього музею:

«Коли ми повернули Херсон та зайшли у музейні установи, зокрема у Херсонський художній музей, ми побачили, що з 13 тисяч експонатів там залишилося лише 3. Що відбувається на територіях, які, на жаль, окуповані вже 10 років, ми можемо тільки здогадуватися. Статус майже 85 тисяч цінностей культури невідомий», – розповів т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 
 Представники ФБР, серед яких були представники Офісу аташе з правових питань ФБР у Києві та представники команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва, висловили готовність разом з українськими чиновниками захищати та берегти культурну спадщину України в умовах конфлікту, а також надавати допомогу.
«Команда ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва – спеціалізована група, яка займається протидією злочинам, пов’язаним з мистецтвом, включаючи злочини проти культурної спадщини. З 2004 року команда спеціалізується на боротьбі з мародерствами під час збройних конфліктів, масовими злочинами. За допомогою команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва, ФБР продовжуватиме співпрацювати та надавати навчання з метою збереження культурної спадщини України», – йдеться в повідомленні Міністерства.
  • Інформація про пограбування російськими окупантами музеїв на Херсонщині стала поширюватися в середині жовтня 2022 року, перед їхньою втечею з Херсона.
  • Директорка Херсонського краєзнавчого музею одразу стала співпрацювати з окупантами та вже в середині жовтня 2022 року отримала підозру в колабораціонізмі.
  • Цінності з Херсонського краєзнавчого музею окупанти вивезли 70 вантажівками.
  • 1 листопада 2022 року херсонці стали свідками пограбування Херсонського обласного художнього музею імені Шовкуненка – експонати завантажували у фури для вивезення з міста.
  • У той самий день окупанти пограбували картинну галерею імені Альбіна     Гавдзинського у Новій Каховці.
  • 4 листопада про пограбування, замасковане під «евакуацію», що проходила під гаслом «збереження культурних цінностей», офіційно повідомив Херсонський художній музей.
  • Смітсонівський Інститут у США за допомогою супутникових фотографій задокументував пограбування Херсонського художнього музею.
  • Одразу після пограбування картини з Херсонського художнього музею «засвітилися» в Криму – в сімферопольському Центральному музеї Тавриди.
  • Після деокупації Херсона стало відомо, що окупанти вивезли з музеїв Херсонщини 80% колекції.
  • Перші світлини пограбованого Херсонського краєзнавчого музею шокували світову спільноту.
  • У лютому 2023 року частина вкрадених експонатів Херсонського краєзнавчого музею «випливла» в окупованому Генічеську.
  • 1 квітня 2023 року окупантське «міністерство культури Херсонської області» уклало фейковий «договір» із дирекцією Центрального музею Тавриди про «зберігання» викрадених із Херсона картин.
  • У квітні 2023 року стало відомо, що серед інших цінностей окупанти вкрали з Херсонського краєзнавчого музею Євангеліє 1785 року.
  • Загроза підтоплення будинку-музею Поліни Райко в тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині через підрив Каховської ГЕС 6 червня 2023 року, справдилася.
  • У червні 2023 року у селі Козацькому на Херсонщині зруйновано музей історії села та меморіального комплексу сім’ї Видригана.
  • Станом на січень 2024 року, найцінніші експонати, вкрадені окупантами з херсонських музеїв, все ще перебувають в Криму.
  • Фахівці Херсонського художнього музею з моменту викрадення музейної колекції не припиняють роботу з ідентифікації вкрадених окупантами творів мистецтва, вивезених до Криму. Ідентифіковано вже 88 робіт.
  • На думку директора Херсонської обласної інспекції з охорони пам'яток історії та культури Івана Солоницького, сума збитків Херсонщини в культурній сфері вже «перевалила» за сотні мільйонів гривень.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ