Підтримати нас

Найцінніші експонати, вкрадені окупантами з херсонських музеїв, все ще перебувають в Криму

Автор статті
25 січня 2024 17:02
310
Поширити:

Окупанти не приховують: найцінніші експонати, які були викрадені з херсонських художнього та краєзнавчого музеїв, досі перебувають у Криму.

Інформація про долю викраденого з херсонських музеїв оприлюднена в статті російського видання Медіазона.

За словами автора статті, директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін у грудні 2023 року засвідчив цей факт:

«Ми тільки зберігаємо, питання про їхню майбутню долю потрібно адресувати керівництву Херсонського обласного художнього музею», – розповів він «Медіазоні», маючи на увазі керівництво, призначене Росією.

Андрій Мальгін не тільки зберігає награбоване у музеї, яким керує, він був активним учасником мародерства. Призначена російською окупаційною владою псевдодиректорка Херсонського художнього музею Наталя Десятова підтверджує, що допомагали грабувати музей «кримські товариші» – сам Мальгін і «представник міністерства культури Криму Патрушев» (очевидно, мова йде про заступника начальника управління музейної та бібліотечної справи й освіти у сфері культури – завідувача відділу музейної справи Сергія Патрушева).

Окупаційне міністерство культури Херсонської області перед евакуацією «звернулося по допомогу», а «в Криму залишитись осторонь не змогли» – так подають події кримські окупаційні медіа.

Нагадуємо,  після окупації Херсона 2 березня 2022 року росіяни не одразу захопили Херсонський художній музей – це сталося 19 липня. Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупанти пограбували херсонські музеї, маскуючи свої дії гаслом «збереження культурних цінностей» і називаючи грабунок «евакуацією». Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, в Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину, ідентифіковано 85 творів мистецтва, викрадених окупантами з художнього музею, перебування яких в Криму не викликає сумнівів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ