Підтримати нас

Українці зможуть подати заявки до міжнародного Реєстру збитків завданих РФ у Дії

Вгору
Автор статті
25 березня 2024 16:17
397
Поширити:
Фото: Олександр Корняков

Нова угода про обмін електронними даними дозволить громадянам України подавати заявки на компенсацію завданих збитків внаслідок російської агресії. Угода передбачає запуск нового сервісу для міжнародного обміну даними. Послуга буде доступна на вебпорталі та в мобільному додатку "Дія".

Про це йдеться на сайті Урядового порталу.

Зазначається, що у квітні 2024 року розпочнеться перший етап, під час якого українці зможуть скласти заявки на компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло за умови наявності Акту про обстеження від місцевої влади. Згодом передбачається розширення можливостей подачі заявок до Реєстру збитків, навіть якщо людина не зверталась до місцевої влади.

Щобільше, у майбутньому планується розширення переліку категорій збитків, завданих через агресію РФ. Заявки до Реєстру можна буде подавати через Дію щодо:

  • завданої шкоди життю та здоров’ю;
  • примусового переміщення та вимушеного переселення;
  • злочину катування та сексуального насильства;
  • інших ушкоджень та завданих збитків.

У перспективі юридичні особи та держава також матимуть можливість подавати заявки на компенсацію завданої шкоди бізнесу та інфраструктурі.

“Реєстр збитків для України – це важливий перший крок до репарацій за шкоду, завдану агресією Росії Україні та всім, хто постраждав від цієї агресії. Реєстр готується прийняти мільйони заяв від постраждалих і вже скоро він починає свою роботу”, – підкреслив виконавчий директор Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України Маркіян Ключковський.
  • Власники квартир та будинків, зруйнованих обстрілами чи повінню після теракту Російської Федерації на Каховській ГЕС, можуть придбати нову нерухомість за так званий житловий сертифікат. Ця державна програма діє з грудня 2023 року.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ