Підтримати нас

У Брюсселі стартує саміт “Східного партнерства”

Автор статті
15 грудня 2021 16:31
1,004
Поширити:

У Брюсселі розпочався саміт лідерів “Східного партнерства” - зовнішньополітичної ініціативи Європейського Союзу, спрямованої на налагодження більш тісних відносин із рядом Східних країн.

Від Євросоюзу у ньому братимуть участь президент Європейської ради Шарль Мішель та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Від країн-учасниць “Східного партнерства”, а саме, України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану будуть присутні їх президенти. Білорусь цього року не братиме участі у саміті, оскільки офіційно заявила про свій вихід з партнерства. До того ж Євросоюз не визнає Лукашенка законним президентом, та наклав на Білорусь жорсткі санкції через створення штучної міграційної кризи поблизу кордону з ЄС. 

Як повідомляє Урядовий кур'єр, На відміну від Білорусі, а також Азербайджану та Вірменії більш успішним є шлях до Євроінтеграції з боку України, Молдови та Грузії. Держави вже рік успішно співпрацюють за власним форматом “Асоційоване тріо”. Вони вважають, що вже мають усі підстави отримати офіційну перспективу вступу до Євросоюзу.

Проте Брюссель не поспішає змінювати формат “Східного партнерства” або створювати у його межах якісь об'єднання. Основним під час цьогорічного саміту буде безпекове питання. Після того, як Росія стягнула до українсько-російського кордону 100 тисяч своїх військових з важким озброєнням та технікою, у Брюсселі зрозуміли, що тільки через чітко сплановану підтримку обороноздатності учасниць “Східного партнерства” можливо стримати подальшу агресію з боку країни-агресора. 

Тож імовірно, що цей пункт буде одним із головних у підсумковій декларації саміту, яку мають підписати у Брюсселі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ