Підтримати нас

Суд визнав винною в колабораціонізмі окупаційну директорку школи № 51 у Херсоні

Автор статті
17 грудня 2023 13:07
3,050
Поширити:

Суд Одеси виніс вирок 67-річній Раїсі Муршаті за колабораціонізм і пособництво РФ, яка стала окупаційною директоркою спеціалізованої школи-колегіуму № 51 ім. Г. О. Потьомкіна.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” із посиланням на вирок від 24 листопада. 

Як ідеться у тексті вироку, Раїса Муршаті була вчителькою в херсонській школі № 9, а згодом погодилася на пропозицію російських окупантів очолити херсонську школу № 51. У документі зазначається, що жінка ніколи не працювала в цій школі, а наказом від 30 вересня 2022 року була звільнена і з посади вчительки школи № 9.

29 липня 2022 року у школі № 51 вона провела зустріч із людьми, які також захотіли працювати в “новій” школі, і представилася там новою директоркою. З 1 серпня у навчальному закладі з’явилася нова охорона. Охоронці не пускали персонал, який відмовився від співпраці з окупаційною владою.

Згодом Раїса Муршаті найняла лояльних до “нової” влади вчителів. Окрім того, вона забрала ключі від квартири законного директора школи в його сусідки й поселила там вчителя з Краснодара.

У школі під її керівництвом почали видавати підручники російською мовою та проводити навчання за стандартами РФ.

Вину обвинуваченої у суді довели декількома доказами.

Так, шість свідків впізнали Раїсу Муршаті, як особу, яка приходила до квартири законного директора, яка приходила перевіряти майно школи, яка пропонувала роботу в школі під окупаційною владою, яка давала інтерв'ю як незаконна директорка та інше.

Також минулого року в Херсоні в ПриватБанку, в школі й за місцем проживання обвинуваченої й законного директора вилучили документи, що підтверджують діяльність жінки на посаді окупаційної директорки школи № 51 ім. Потьомкіна. Як докази слугували й фото та скриншоти з телеграм-каналів з інтерв`ю Муршаті в ролі окупаційної директорки. 

За всіма доказами суд виніс вирок жінці – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна з позбавленням права обіймати посади, а також займатися діяльністю, пов`язаною з освітнім процесом строком на 15 років.

Раніше суд визнав винною в колабораціонізмі директорку дитсадка “Джерельце” в деокупованому селі Микільське Херсонської області Ларису Лаврову.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ