Підтримати нас

Сьогодні - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Автор статті
27 січня 2022 06:25
1,175
Поширити:

"Праця звільняє". Саме цей напис бачили над собою в'язні нацистського концентраційного табору Освенцим (Аушвіц, теперішня територія Польщі), коли входили до його воріт. Проте праця у таборі звільняла не від полону, а від самого життя.

Адже, за різними даними, у період функціонування Освенциму, з 1940 по 1945 роки, у ньому було вбито близько півтора мільйони людей. Зокрема, приблизно таку цифру (точно встановити кількість жертв зараз усе ще неможливо) наводить польський історик Францішек Піпер у своїй фундаментальній праці “Аушвіц 1940-1945: Основні тези до історії табору” (1995). У дослідженні Піпер вказує, що переважна кількість жертв Освенциму - майже мільйон людей - становили євреї.

Концтабір було взято радянськими військами під командуванням маршала Конєва 27 січня 1945 року. На той момент в Освенцимі залишалося лише близько 7,5 тисяч в'язнів. За дев'ять днів до цього гітлерівський конвой евакуював десятки тисяч ув'язнених в глиб Німеччини так званим “маршем смерті”.

Саме дата звільнення табору вважається офіційною датою, коли відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Цей День було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у листопаді 2005 року.

Зазначимо, що термін “Голокост” (“катастрофа” англійською, від “всеспалення” грецькою) має два значення. У вузькому сенсі Голокост - це переслідування та знищення нацистами європейських євреїв, у широкому - переслідування та масове знищення представників різних етнічних та соціальних груп загалом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ