Підтримати нас

Скільки заробляють на ідолах

10 березня 2017 03:00
237
Поширити:

Із часів Євромайдану по всій території країни знесли 1234 пам’ятники Іллічу.

На кінець жовтня минулого року на підконтрольних Україні територіях залишилися недемонтованими близько 300 пам’ятників Володимиру Леніну, більшість із яких розташовані на подвір’ях підприємств та установ. Ще дві сотні Іллічів залишилися на окупованих територіях. Також по країні демонтували ще 266 пам’ятників іншим більшовицьким діячам. Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Херсонщина також позбавляється тоталітарного минулого.

Отже, з 2014 по 2016 рік в Херсоні демонтували три пам’ятники та один барельєф діячам комуністичного тоталітарного режиму. Які саме? Перший у цьому переліку – пам’ятник Леніну на площі Свободи. Його знесли, а рештки демонтували та вивезли силами міського водоканалу. Він і досі зберігається на території цього підприємства.

Потім демонтували пам’ятник Феліксу Дзержинському на розі вулиць Кірова та Чекістів. Демонтаж та зберігання взяло на себе управління служби безпеки України в Херсонській області.

Третім прибрали пам’ятник Серго Орджонікідзе, що був встановлений по вулиці Нафтовиків біля колишнього нафтопереробного заводу. Його також демонтував та зберігає міський водоканал.

Барельєф Леніна з пам’ятника газеті “Іскра”,  що у Гімназичному сквері, також прибрали. І передали на зберігання комунальному підприємству “Гарантія”.

Скільки коштували всі ці демонтажі? Окрім складських площ – жодних додаткових витрат на зберігання. Так сказано у відповіді мерії на запит, який “Вгору” надсилала минулого року. І зберігатися скульптури  будуть доти, доки не вирішать, що з ними далі робити.

А от багато українських міст уже давно визначилися.

Найпершим в Україні впав пам’ятник у Києві на Бесарабській площі. Сталося це 8 грудня 2013 року. А вже наступного дня на одному із сайтів з’явилося оголошення про продаж уламків вождя. За долоню Ілліча просили 1000 грн, за шматок руки – 750. Частини ніг та тулуба продавали по 50 грн за кілограм. А от із вартістю голови Леніна продавець не визначився. Тому був готовий торгуватися.

Обласний центр досі не визначився із подальшою долею радянських ідолів. Вони продовжують спочивати на складах…  

Міський голова Новгород-Сіверського, що на Чернігівщині, також виставив бронзового вождя на продаж. На думку мера Олега Бондаренка, пам’ятник можна продати вигідніше, аніж просто здати на металобрухт. Запросили за Ілліча цілий мільйон гривень. А балансова вартість п’ятиметрового та кількатонного вождя – 160 тисяч гривень. Кошти від продажу міський голова має намір використовувати на благоустрій центральної частини міста, в тому числі спорудження фонтану.

У Дніпропетровську придумали, що робити із демонтованими радянськими пам’ятниками. Там хочуть створити “парк радянського періоду”, де зберуть скульптури та пам’ятники, демонтовані у рамках виконання вимог законів про декомунізацію. Для парку вже знайшли дві земельні ділянки у віддаленому від центру місці.

У Запоріжжі також визначились, що робити з найбільшим в Україні пам’ятником Іллічу. Його хочуть продати з аукціону. А на отримані кошти встановити монумент загиблим бійцям АТО.

А у селі Кірово, що під Запоріжжям, також продали монумент радянської епохи. Гроші, що отримали від продажу пам’ятнику Сергію Кірову, пішли на допомогу хлопцям у зоні АТО. За двометровий бетонний монумент виручили 1500 гривень.

Село Коржі Київської області продають свій пам’ятник Іллічу за півмільйона. Ціну скинули, бо пам’ятник усередині порожній.

А що Херсонщина? Каховка продасть демонтовані пам’ятники Леніну, Блюхеру та Фрунзе. А кошти витратить на потреби міста. Про це ще минулого року заявляв міський голова Андрій Дяченко.

Обласний центр досі не визначився із подальшою долею радянських ідолів. Вони продовжують спочивати на складах. Хоча могли б, нарешті, принести реальну користь херсонцям.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ