Підтримати нас

СБУ викрила фальсифікаторів ПЛР-тестів для охочих потрапити до тимчасово окупованого Криму

Автор статті
08 грудня 2021 17:00
940
Поширити:

Цілий бізнес з підробки ПЛР-тестів організували двоє мешканців Генічеського району Херсонщини. Свою діяльність вони розгорнули на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар». Зловмисники щонайменше пів року масово підробляли довідки з негативними результатами ПЛР-тестів і, за інформацією Служби безпеки України, отримували прибуток понад півмільйона гривень на місяць.

Цю схему виявили співробітники СБУ в Херсонській області разом зі слідчими Нацполіції. 

Як з'ясувалося під час слідства, замовникам послуги не потрібно було відвідувати лабораторію. Підробка однієї довідки про негативний тест коштувала 1,5 тисячі гривень. 

Послуги ділків були доволі популярні серед осіб, які бажали безперешкодно перетнути адміністративну межу з окупованим Кримом. Здебільшого це були відпочивальники. Пізніше до схеми приєдналися автобусні перевізники, навіть ті з них, які здійснюють рейси з окупованих територій на материкову Україну: 

“Перед виходом на маршрут підприємець та водій маршрутного автобуса отримували від пасажирів фото їх паспортних даних та надсилали партнерам з Херсона. Після прибуття на КПВВ «Чонгар» «замовники» отримували фейкові довідки про негативні результати ПЛР-тестів і прямували далі до лінії розмежування. У цієї категорії «клієнтів» зловмисники просили від 700 гривень за тест”, - йдеться у повідомленні Служби безпеки України.

Під час обшуків у помешканнях “бізнесменів” виявлено фіктивні довідки, які виготовляли, використовуючи реквізити одного з сертифікованих медзакладів.  Також знайшли електронні носії та мобільні телефони, на яких містилися докази злочинної діяльності. 

Зараз вирішується питання щодо оголошення про підозру організаторам схеми за ч. 3 ст. 190  Кримінального кодексу України (шахрайство).

Триває слідство щодо визначення та притягнення до відповідальності інших учасників схеми.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ