Підтримати нас

Російський суд наказав знести храм УПЦ КП

10 липня 2016 15:05
563
Поширити:

Рішення стосується Святотроїцької церкви у місті Ногінську Московської області - одного із небагатьох храмів на теренах РФ, що належить до УПЦ КП. Священикам та вірним у Підмосков'ї ніколи не давали змоги спокійно ходити до своєї церкви. А цими днями храм опинився під загрозою знесення.

"Святотроїцький храм був побудований декілька місяців тому на нашій власній землі в Ногінську, - розповідає Святослав Скороход, священик. - Митрополит Адріан Старина, керуючий Богородською єпархією, купив землю, на якій цілком законно почав будувати церкву. Ми ввійшли до неї цього року в березні, коли почався Великий піст.

До цього храму ходять і українці, і ті росіяни, які не хочуть належати до Московської патріархії. Таких, до речі, доволі багато. Загалом церкву відвідує від 400 до 500 людей".

На сайті Ногінського міського суду, який ухвалив рішення про знесення, вказано, що Святотроїцька церква - це самовільна нежитлова забудова. Тож, на думку суду, повинна бути знесена. Позов у цій справі подано ще торік у грудні, коли храм був на стадії зведення.

Священнослужителі не згодні із закидами щодо самобуду. Вони стверджують, що влада просто не дає дозволу на будівництво, оскільки план знищити та дискредитувати українську церкву втілює давно. За кілька місяців до того, як у Ногінському суді з'явилася справа про українську церкву, у місті почали з'являтися листівки, в яких мовилося, що парох храму УПЦ КП пропагує вбивства людей на Донбасі. Розпорядження розклеювати їх та роздавати повсюдно дав Михайло Ялов, священник Московсього патріархату..."

Саме Михайло Ялов з вказівки вищого духовенства РПЦ МП, на думку митрополита Андріана, і сприяв тому, щоб суд Ногінська взявся за Святотроїцький храм.

"Із його подачі адміністрація дала вказівку щодо позову, а тоді й сама ж контролювала роботу Ногінського міського суду протягом усього перебігу справи, - зазначає митрополит. - Рішення про знесення прийняли цими дням. Але ми маємо намір звернутися до Московського обласного суду з апеляцією".

Святотроїцький храм нині відчинений. Служби Божі тут далі правлять.

Митрополит Андріан, парох храму, який родом із Дніпропетровської області, має великий авторитет у місті Ногінську. З 1989 року він відновив центральний Богоявленський собор та десятки інших храмів у районі. Спершу був священиком РПЦ, а після того, як Україна здобула незалежність, перейшов до УПЦ КП.

"Митрополит Андріан Старина на початку 1990-х років очолював Богоявленський собор у Ногінську. Як тільки перейшов до юрисдикції УПЦ КП, то почались суди, тиск та погрози. І вірних Української Церкви та їхнього священика прогнали з собору. Тоді церкву штурмувавла поліція, а саму подію називають Ногінським погромом..."

Із 1993 року й донедавна вірні збирались на літургії у приміщенні, яке влада виділила після того, як прогнала їх зі собору. Однак погрози виселити і звідти останнім часом лунали дуже часто, саме тому митрополит вирішив придбати землю для зведення храму.

Вірні УПЦ КП у Росії бояться, що знищення може чекати й інші їхні храми. Загалом на території РФ діють три єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату: Московсько-Богородська, Курсько-Білгородська та Єнисейсько-Тобольська єпархія у Сибіру.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ