Підтримати нас

Путін розмовляє з прямою лінією

16 червня 2017 04:21
225
Поширити:

Президент РФ розповів про своє ставлення до України, США, російської опозиції та політичних вбивств.

1. Найдивніша подія вчорашнього дня - це чергова, 15-та вже за рахунком «Пряма лінія» з Володимиром Путіним. Я бахнув сто грамів горілки задля і чесно передивитися всі чотири години «спілкування царя з народом». Хоча 90 відсотків цього шоу були, як висловлювався один український політик, «пісною #@ нею» деякі цікаві моменти звідти вичленувати все ж вдалося. Перше, що хотілося б відзначити, - це застереження Путіна за Фрейдом на самому початку програми, коли він повідомив, що хотів би «послати суспільство». Втім, він тут же виправився: «послати суспільству позитивний сигнал». В результаті вийшло і те, і інше.

2. Російський президент оголосив, що економіка РФ зростає за всіма показниками, але тут же поскаржився, що є поки бідність. Люди стали йому писати, що не бідність, а дикі злидні, після чого президент прийшов у помітне роздратування. За його словами, такого бути не може, а якщо і є - то це місцева влада недопрацьовує, він тут абсолютно ні при чому. У його персональному всесвіті росіяни живуть небагато, але гідно. І вже точно не скаржаться на царя.

3. Про санкції Путін запропонував думати як про сніг і дощ, стихії. Мовляв, злісний Захід їх все одно ввів би з чистою шкідливості та нелюбові до Росії. Анексія Криму, початок війни в Україні, за його словами, тут абсолютно ні при чому. Крім того, він повідомив, що завдяки санкціям стало краще працювати сільське господарство. Однак, коли хтось із селян почав хвалити обмеження, Путін посмутнів і став хмуритися. Все-таки він явно від того, що відбувається не в захваті, хоча і приндиться, доводячи зворотне.

4. Досить моторошний момент - це фактичне визнання Путіна в як мінімум схильності до вбивств. Відповідаючи на одне із запитань, він відповів: «У нас смертна кара не застосовується, хоча, іноді... ммм... Ну, ви розумієте, що я маю на увазі». Я, правду кажучи, не зрозумів, що саме. Але, припускаю, що це був натяк на Нємцова, Магнітського, Литвиненка, Вороненкова та багатьох інших людей, убитих кілерами і закатованих в інтересах російського режиму. Це було схоже на загрозу всім незгодним.

5. Далі було кілька дивних моментів. Спочатку питання з району озера Байкал проілюстрували якимись тубільцями, що танцювали з бубнами - нібито вони раптом вирішили станцювати просто біля знімального майданчика. Потім ще смішніше. У момент включення з уфимського пологового будинку дисципліновано народилося немовля. Щасливий батько з кам'яним виразом обличчя доповів Путіну про зріст, вагу та ім'я новонародженого. Той залишився задоволений. Що це було, я так і не зрозумів. Зате «президент-мачо» зізнався, що у нього є онуки. Тобто він тепер уже дідусь.

6. Далі пішла українська частина. Путін оголосив, що його кум - Віктор Медведчук - є українським націоналістом (!) І патріотом своєї країни. Я, звичайно, розумію, що у президента РФ світорозуміння зміщено. Але щоб настільки! За його словами, він не збирається втручатися у внутрішні справи України, але тут же почав втручатися, заявивши, що Київ повинен провести федералізацію. Потім Путін дуже довго і роздратовано розбирав недавнє виконання Петром Порошенком віршів Михайла Лермонтова «Прощай, немита Росія...». Тут у президента РФ абсолютно очевидно «бомбанули». Він не міг стримати злості, відповівши, що Порошенку треба остерігатися «блакитних мундирів» (очевидно, йшлося про геїв) в Європі. Взагалі, це було найбільш неприємне для нього запитання за всю «пряму лінію». Він почервонів навіть крізь товстий шар гриму.

7. Після цього Путін довго і нудно розповідав, що дуже зацікавлений у нормалізації відносин зі США, але під кінець все-таки прийшов у збуджений стан і почав критикувати американську систему відносин президента зі своєю адміністрацією. Завершив він свій виступ пропозицією дати політичний притулок в Росії Джеймсу Комі - колишньому директору ФБР, звільненому Дональдом Трампом. Мені чомусь здається, що Комі найімовірніше відправиться з експедицією на Марс, ніж в гостинно відчинені ворота Луб'янки.

8. Вже на четвертій годині трансляції Путіна все-таки обережно запитали про те, що він думає про акції протесту. Оскільки вони стають дедалі серйознішими, рахунок заарештованих і затриманих вже йде на тисячі, можна було це питання і раніше поставити. Втім, це нічого не змінило. Президент РФ прийшов у погано приховану лють. Він буквально прошипів, що ніколи не буде розмовляти з тими, хто «спекулює на проблемах і використовує труднощі для власного політичного піару». (У дужках зауважив, що опозиція в нормальній країні саме цим має займатися). Крім того, за його словами, опозиціонери повинні заслужити (!) Право на спілкування з владою. Він, мабуть, і справді вважає себе помазаником божим. До речі, путінська відповідь була коротшою самого запитання. Зазвичай він дуже любить поговорити - навіть про якісь дрібниці. Ведучі вочевидь прикусили язик і більше його про це не запитували.

9. Ще один кумедний момент. На початку трансляції на екран виводили питання, надіслані через СМС і соцмережі. Потім, правда, цю справу швидко прибрали. Річ у тім, що там йшов фестиваль ненависті: Путіна лаяли, вимагали його відставки тощо. Щоб прості обивателі все це не читали, незручні питання режисери сховали.

10. Ну й останнє, що стосувалося власне «прямої лінії». Путін навідріз відмовився відповідати на питання, чи збирається він йти в президенти у 2018 році. Однак, судячи з того, як він себе сьогодні поводив, я ризикну припустити, що обов'язково піде. Його ненависть до України і російської опозиції дуже сильна. Він явно хоче «розібратися» і з тими, і з іншими. А для цього йому знадобиться ще один термін.

11. Вже після завершення трансляції до російського президента підійшли журналісти. Він більш-менш притомно відповів на кілька запитань, поки не підійшла черга «Бі-Бі-Сі». Кореспондент поцікавився, чи вважає Путін своїм суперником на майбутніх виборах Олексія Навального. Відповідь треба процитувати: «Я коли почув, що говорить 'Бі-Бі-Сі', анітрохи не сумнівався, що саме це питання ви й поставите, бо це в певному сенсі пропаганда тих людей, яких ви підтримуєте». Все. Це вся відповідь. Імені свого головного ворога Путін знову не вимовив, хоча той просто зараз сидить у в'язниці. Боїться. І це добре.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ