Підтримати нас

Правозахисниця повідомила, скільки випадків катувань зафіксували на Херсонщині

Вгору
30 січня 2024 15:58
386
Поширити:

Загалом у період із 24 лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року, офіційно відомо про 432 випадки катувань на окупованих територіях України. У Херсонській області зареєстровано 128 з них.

Про це в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила менеджерка правозахисної асоціації Freerights Анастасія Малинка.

Факти катувань були зібрані за півтора року війни: у період із 24 лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

За словами правозахисниці, список очолюють Херсонщина та Київщина (119 випадків), далі йдуть Харківщина (76), Запоріжжя (34) та Чернігівщина (28). 

Також зафіксували випадки катувань у Сумській (15), Миколаївській (12), Донецькій (10) та Луганській (6) областях, а також у Криму (4).

У матеріалі йдеться, що всі воєнні злочини увійшли до архіву “Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України”.

За словами Анастасії Малинки, зібрана база поєднує аналітичні дослідження та опис воєнних злочинів, вчинених росіянами на окупованих територіях.

Архів допоможе зберегти інформацію про злочини проти цивільного населення на окупованих територіях. Ці дані також можна використати в міжнародних судах.

У 2023 році правоохоронні органи Херсонської області зареєстрували 12 тисяч кримінальних правопорушень за фактами воєнних злочинів у Херсонській області.

У пресслужбі Херсонської обласної прокуратури Медіаплатформі “Вгору” розповіли, що на Херсонщині зафіксували такі воєнні злочини, як облаштування катівень, викрадення людей, умисні вбивства, загибель цивільних через обстріли, зґвалтування, інші види сексуального насилля, депортація тощо.

Медіаплатформа “Вгору” також підрахувала, що у 2023 році від російської агресії на правобережжі Херсонщини загинуло 389 людей, 1 тисяча 567 – отримали поранення.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів