Підтримати нас

Стало відомо, скільки воєнних злочинів на Херсонщині вчинили військові РФ

Автор статті
15 грудня 2023 11:25
587
Поширити:

З 24 лютого 2022 року по цей час органи прокуратури розпочали понад 17 тисяч кримінальних проваджень щодо вчинення понад 20 тисяч воєнних злочинів у Херсонської області.

Про це Медіаплатформі “Вгору” розповіли у пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.  

Зафіксували такі воєнні злочини, як облаштування катівень, викрадення людей, умисні вбивства, загибель цивільних через обстріли, зґвалтування, інші види сексуального насилля, депортація тощо, повідомили у відомстві.

У прокуратурі пояснюють, що реєструється кримінальне провадження за кожним виявленим фактом воєнного злочину, аби врешті встановити особи військових РФ і притягнути їх до відповідальності – винести їм вироки. 

Згідно з кримінальним кодексом, порушення законів та звичаїв війни карається позбавленням волі від 8 до 12 років. Якщо злочин поєднаний з умисним вбивством, ув’язнення становить від 10 до 15  років або довічне.

Скільки людей засудили за воєнні злочини на Херсонщині

Як повідомили в Офісі Генпрокурора у відповіді на запит Медіаплатформи “Вгору”, у Херсонській області із січня 2022 по жовтень 2023 року за воєнні злочини 16 людям вручили підозру, для восьми – кримінальні провадження закінчилися розслідуванням, і одну людину врешті затримали. 

У пресслужбі Херсонської обласної прокуратури повідомили про дані з 24 лютого 2022 року: 

“На цей час за результатами розслідування воєнних злочинів за процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області повідомили про підозру 65 особам, щодо 52 обвинувальні акти спрямовані до суду. Чотирьох зловмисників засуджено”.

Засуджувати зловмисників можна й заочно, коли вони переховуються від правосуддя, пояснюють у відомстві. 

Так, винесли вирок командиру однієї з груп батальйону нацгвардії РФ за жорстоке придушення опору місцевих у Новій Каховці в лютому 2022 року. Суд призначив йому 12 років позбавлення волі.

Наприкінці жовтня 2023 року заочно повідомили про підозру генерал-полковнику, командувачу угруповання військ «Днепр» ЗС РФ, генерал-лейтенанту та підполковнику, які віддали наказ на обстріл Херсона у травні цього року. Обстріли призвели до загибелі 24 людей та травмування 51 людини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ