Підтримати нас

Перший на Херсонщині психологічно-правовий семінар для демобілізованих та їх родин

Vgoru
18 лютого 2016 11:21
684
Поширити:

У селищі Нижні Сірогози Херсонської області для учасників АТО та їх рідних 16 лютого пройшов виїзний семінар. Психологічна, юридична, інформаційна допомога і духовна підтримка  – програма зустрічі видалася насиченою та вельми результативною.

На вулиці цього дня аномально тепло: +17 градусів. Синоптики фіксують 133-річний температурний рекорд на Херсонщині. Та учасники семінару затримуються у приміщенні селищної ради, просять Андрія Калиту  та  Володимира Орловського продовжити особисті консультації. Хоча спершу ветерани АТО, мами та сестри військових до запрошення на захід поставилися скептично. Відверто зізналися: «Думали, приїдуть звітувати чиновники».

Спочатку за справу взявся психолог, капелан Першого Українського Батальйону Військових капеланів, голова правління фонду «Джерело життя» Андрій Калита. Запропонував у неповну банку з крупою вкласти камінці щастя, любові, здоров’я, добробуту… Всі не вміщалися, аж поки найсміливіша учасниця не висипала крупу, не поклала камінці на дно й не засипала їх зверху зерном.

IMG 7931118

Присутні зрозуміли: щось подібне відбувається в головах. Дуже легко загубитися в інформаційному просторі, якщо не керуватися людськими цінностями. Почали розбиратися: як почувається жертва, чим відрізняється поведінка лідера й жертви, як виховати в собі лідерські якості, як розмовляти з жертвою, щоб не піддаватися її негативному впливу.

Далі попрацювали з метафоричними картами, що віддзеркалюють внутрішній стан, самопочуття людей. Андрій Калита проаналізував вибір кожного учасника та надав персональні рекомендації.

IMG 80021

Після плідної психологічної роботи учасники семінару вчилися справлятися зі стресом, долати посттравматичний синдром у повсякденному житті.

Далі до справи взявся Володимир Орловський, юрист Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий Простір». На прикладі світлофора він розповів уже налаштованим на діалог військовим та їхнім родичам про «зелені пільги», що працюють відмінно, «жовті» - забезпечені частково та «червоні» - просто задекларовані на папері. Також у форматі питання-відповідь провів групову юридичну консультацію й надав дві персональні -  для сестри й мами двох військових.

IMG 80091

Координаторка ІРЦ «Правовий Простір» Анна Мартинюк упродовж заходу проводила анкетування учасників, презентувала та поширювала буклети військової тематики.

Вивчивши приховані правові та психологічні потреби військових, команда проекту «Сприяння соціальній адаптації учасників АТО та їх родинам через надання психологічної і юридичної допомоги» планує вплинути на розробку й затвердження актуальних місцевих та регіональних програм для військових та членів їх сімей.

Довідка
Дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр "Правовий Простір" (надає первинну безоплатну правову допомогу https://legalspace.org ) та Центр духовного розвитку "Джерело життя" (надає безоплатну психологічну допомогу https://www.facebook.com/jerelo.org/info/?tab=overview ) дякують за допомогу в організації навчання колектив районної громадської організації «Центр сімейного добробуту» та за підтримку Міжнародний фонд «Відродження».


За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії:
093-14-77-303, 099-46-83-848. Особистий прийом юриста по понеділках - з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Фрунзе 2, оф. 6.
За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.

Фото Анни Мартинюк, ІРЦ "Правовий Простір".

${gallery:3213d37b309acdb0bf855f2d617d8dbc}

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів