Підтримати нас

Переможці україно-британської меторської програми для документалістів

Vgoru
02 травня 2016 17:38
213
Поширити:

Шість проектів повнометражних фільмів про Україну стали учасниками україно-британської навчальної програми для документалістів.

Наприкінці березня Британська Рада в Україні, Sheffield Doc/Fest та Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA розпочали прийом заявок на програму для документалістів-початківців DocWorks: UA/UK. Це особливий тренінг, який допоможе режисерам та продюсерам збудувати історію свого фільму й зрозуміти, що таке справжня індустрія кіно.

Усього для участі в цій програмі надійшла 61 заявка, 40 із них – проекти повнометражних документальних фільмів від українських режисерів. Куратори програми відібрали по три кращі проекти з України та Великої Британії. Усі – на тему українських реалій.

«Вірність проти правди в Україні», режисер Едвард Ковлі та продюсер Кріс Бівен.

Лоґлайн фільму: Україна є однією з найкорумпованіших країн у світі, це фільм про боротьбу з шахрайством, без якого багато хто не уявляє свого життя.

«(Н)ОСТАЛЬГІЯ: Принади руїн», режисерка Вікі Торнтон та продюсерка Маріон Ґут.

Лоґлайн фільму: Три дуже різні погляди на віддалене шахтарське містечко, що перетворюється з комуністичної утопії на туристричний магніт на краю світу.

«Повернення», режисер Саймон Гіпкінс та продюсер Домінік Гіпкінс.

Лоґлайн фільму: Подорож доньки через розділену війною Україну задля порятунку її матері.

«Під водою», режисерка Оксана Казьміна та продюсер Льоша Чащин.

Лоґлайн фільму: В пошуках перлин, безстрашна Ама пірнає на глибину 25 метрів без будь-якого спорядження. «Під водою» – це історія про людей, що не бояться самотужки занурюватися в свої глибини.

«Панорама», режисер Юрій Шилов та продюсер Сашко Чубко.

Лоґлайн фільму: Історія кіномеханіка, що 44 роки працював у найстарішому київському кінотеатрі, та його спроби призвичаїтися до життя на пенсії.

«Великий прискорювач», режисер Олексій Радинський та продюсерка Люба Кнорозок.

Лоґлайн фільму: Якщо свідомо ввести брехню в комп’ютер, він її примножить і все піде шкереберть.

 

Мета програми – консультування документалістів-початківців щодо концептуального розвитку їхніх повнометражних документальних проектів, розвиток в учасників навичок залучення інвесторів та дистриб’юторів, навчання налагоджувати максимально ефективну співпрацю із фестивалями та кіноринками. Із відібраними командами упродовж року працюватимуть знані європейські тренери. Представляємо чотирьох перших тьюторів.

У доробку антрополога та документаліста Андре Сінгера близько ста продюсерських проектів, серед яких є й номінанти на Оскар, і призери відомих міжнародних фестивалів. Зокрема, він є продюсером таких світових документальних хітів, як «Акт вбивста» та «Погляд тиші» Джошуа Оппенгаймера. Його останній фільм як режисера «Наступить ніч» здобув британську нагороду «Royal Television Society award for History». Окрім цього він очолює Королівський Антропологічний інститут Великобританії та Ірландії.

Сербський режисер-документаліст Боріс Мітіч працює в межах вигаданих ним самим жанрів, а саме: «циганський Шалений Макс», «сатиричне веріте», «спагеті істерн». У власних фільмах він показує Сербію іронічно та критично. Мітіч працював також як журналіст, доки не придбав камеру й не зняв свій перший фільм «Краля Діана», використавши домашній комп’ютер для монтажу й обробки зображення. Його роботи були показані більш ніж на 150 міжнародних фестивалях.

Аудрюс Стоніс створив близько 20-ти фільмів як незалежний режисер та продюсер. Лауреат численних міжнародних нагород у галузі кіно, зокрема, призу глядацьких симпатій у Ніоні, гран-прі в Спліті, відзнак на фестивалях у Борнхольмі, Нойбранденбурзі, Більбао, Флоренції, Обергаузені та Сан-Франциско. Викладав документальне кіно в Європейському кіноколеджі в Данії, а також виступав з лекціями в інститутах у Індії, Іспанії, Японії та США. Є учасником Європейської мережі документального кіно та Європейської кіноакадемії.

Юлія Сердюкова прийшла до кіновиробництва з документальної фотографії. Останні п'ять років вона займається продюсуванням документальних фільмів. 2010 року заснувала незалежну продюсерську компанію разом з Олександром Течинським «Honest Fish Documentary Stories». Зокрема, стрічка «Все палає» їхнього виробництва відзначена багатьма міжнародними фестивалями. З 2013-го року Юля Сердюкова також працює на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Партнери проекту:

Британська Рада – міжнародна організація Сполученого Королівства із культурних відносин та освіти. Ми створюємо можливості для розбудови міжнародних зв’язків між Британією та іншими країнами та вибудовуємо довіру між людьми по всьому світу.

Ми є глобальною організацією, що має 190 представництв у 110 країнах, де працює понад 7000 людей. Ми ведемо діяльність у сферах мистецтва, вивчення англійської мови, освіти та розбудови суспільства.

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте: www.britishcouncil.org. Ви можете також підтримувати зв'язок з Британською Радою через facebook.com/BritishCouncilUkraine та twitter.com/britishcouncil

Sheffield Doc/Fest – найбільший Міжнародний фестиваль документального кіно у Великобританії, що традиційно проходить у містечку Шеффілд. Це один з наймасштабніших в Європі майданчиків для підтримки, розвитку та комерційного просування документалістики.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. У 2016 році фестиваль у Києві відвідало понад 26 000 глядачів. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). Слідкувати за новинами фестивалю можна на офіційному сайті https://www.docudays.org.ua та на Facebook – https://www.facebook.com/DocudaysUA.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ