Підтримати нас

Очільницю окупаційної адміністрації села Рівне на Херсонщині суд визнав винною в колабораціонізмі

19 липня 2024 15:58
293
Поширити:
Фото: ЦЖР

62-річну Ларису Зембатову з села Рівне Генічеської громади Херсонської області, яка незаконно очолила місцеву окупаційну адміністрацію, суд заочно визнав винною в колабораціонізмі. Вона отримала 10 років ув’язнення з конфіскацією майна, також їй заборонено протягом 15 років обіймати посади в органах влади, комунальних підприємствах і установах.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Навесні 2022 року жінка очолила окупаційну адміністрацію Рівненського старостату Генічеської громади, до якого входить шість сіл.

Зембатова демонтовувала таблички українською мовою, знімала українську символіку в Рівному, вела облік робочого часу працівників і виплачувала їм зарплату в російських рублях, а також агітувала людей співпрацювати з РФ.

За словами свідків, її призначили очільницею місцевої адміністрації 25 травня 2022 року. Свою кандидатуру вона запропонувала сама.

“Зембатова знімала українські прапори, передавала окупантам комунальне майно Генічеської громади, ставила свій підпис у всіх документах. Вона агітувала односельців отримувати російські паспорти, складала списки земельних ділянок, житла і іншого майна тих, хто виїжджав з окупації. Всі свої дії Зембатова вчиняла добровільно, з неприхованою радістю. На окупантів вона працювала і продовжує працювати фанатично, постійно вихваляючи Росію”, – сказали свідки.

Директорка будинку культури в Рівному розповіла в суді, що після свого призначення Лариса Зембатова організувала незаконну передачу майна будинку культури російським військовим.

“Гауляйтерка пояснила, що тепер усе майно переходить в її відання”, – додала свідок.

Також стало відомо, що Лариса Зембатова відповідала за незаконний перехід захоплених місцевих шкіл на російські стандарти навчання, проводила незаконний референдум у вересні 2022 року, незаконні вибори у вересні 2023 року. Вона погрожувала проукраїнським мирним жителям і допомагала російським військовим незаконно ув’язнювати їх і відправляти у катівні.

  • 5 вересня 2023 року правоохоронці оголосили Ларисі Зембатовій підозру в колабораціонізмі.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів