Підтримати нас

Нове підвищення цін на алкоголь: чого чекати з 1 квітня

Автор статті
31 березня 2016 07:00
795
Поширити:

Державне підприємство "Укрспирт" повідомило, що з наступного місяця декалітр спирту сорту "Люкс" коштуватиме 285 гривень (із урахуванням ПДВ). Це майже на 19% більше, ніж було тепер, пише газета "Експрес".

- Які причини подорожчання спирту? Скільки тепер коштуватиме пляшка горілки, якщо з 1 березня акциз на спиртне став більшим на 7,1 гривні без ПДВ?

- Із квітня вартість етилового спирту сорту "Люкс" збільшиться на 18,75% - до 285 гривень за декалітр, - розповідає Юлія Романцова, начальник управління ДП "Укрспирт". - У зв’язку зі значним зростанням ціни на зерно, у тому числі кукурудзу (вона містить найбільше крохмалу, а саме цей інгредієнт має важливе значення у виробництві спирту), ДП "Укрспирт" переглянуло вартість готової продукції.

Зазначимо, що зерно в собівартості готової продукції має частку 60%. Це експортоорієнтований товар, і ціни на зерно прив’язані до валюти. Востаннє ціни на спирт змінювались весною 2015 року, коли курс долара на міжбанку становив 21 гривню. Сьогодні курс сягає майже 27 гривень, тобто долар зміцнився на 26%.

Другий показник - збільшення обсягів відвантажень зерна, в тому числі кукурудзи на зовнішні ринки. Все разом призвело до зростання ціни зерна на понад 30%. Крім того, на 16% подорожчала електроенергія.

- Чому у квітні виникла потреба підвищення ціни на спирт, якщо попереднє підняття ціни на алкоголь було в березні?

- Так, з березня 2016 року збільшився акциз на спирт - відразу на 50% (з 70,53 гривні до 105,8 гривні за 1 літр 100% спирту). У перерахунку на пляшку горілки об’ємом 0,5 літра при відвантаженні від виробника акциз із 14,106 гривні зріс до 21,16 гривні, тобто на 7,1 гривню без ПДВ. Розрахунки показують, що останнє підвищення акцизних ставок спричинить збільшення ціни міцного алкоголю для кінцевого споживача приблизно на 15 гривень. ДП "Укрспирт" не може регулювати розмір акцизної ставки і не відповідає за цей процес. Тож підвищення акцизних ставок та зміна вартості спирту жодним чином між собою не пов’язані.

- Чи означає подорожчання спирту на майже 19% таке саме подорожчання алкогольної продукції? На скільки зросте вартість пляшки горілки, вина, коньяку тощо?

- Збільшення ціни спирту на 19% не означає, що міцний алкоголь подорожчає пропорційно. Максимально вартість пляшки горілки об’ємом 0,5 літра за рахунок збільшення вартості спирту при відвантаженні від виробника зросте на 90 копійок (з ПДВ).

* точка зору

Сергій Михайлечко, директор асоціації "Виноградарі та винороби України":

- Зазначені аргументи щодо зміни тарифів на придбання зерна чи витрат на електроенергію не є вичерпними, адже жоден учасник алкогольного ринку до цього часу не знає, яким чином розраховується собівартість спирту. "Укрспирт" на правах монополіста лише ставить усіх перед фактом. Навіть невелике, на перший погляд, збільшення ціни на спирт буде відчутне для підприємств, які на даний момент його потребують. Відчують здорожчання і споживачі. Ці 19% (ріст вартості спирту) увійдуть до собівартості продукції, а отже, усе наступне навантаження (здорожчання), а саме 20% ПДВ і до 60% націнка роздрібних мереж, будуть здійснені з урахуванням підвищеної собівартості.

Микола Благополучний, директор Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє:

- Пляшка горілки подорожчає приблизно на 2 - 3 гривні. Ціна вина зросте не так помітно. Це небагато, але через зростання вартості спирту, а також через подорожчання в країні електроенергії, багато лікеро-горілчаних заводів закриються. Галузь поступово вбивають. Натомість в Україні дедалі більше людей повертаються до самогоноваріння.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ