Підтримати нас

Незаконна влада оголосила про призов до армії РФ на окупованій Херсонщині. Коментар правозахисниці

03 жовтня 2024 11:40
135
Поширити:
Фото: ГУР

З 1 жовтня до 31 грудня 2024 року незаконний голова Херсонщини Володимир Сальдо оголосив про призов до армії РФ на окупованій території Херсонської області.

Про це йдеться на його сторінці в телеграм-каналі. 

Сальдо повідомив про те, що вперше призиватимуть чоловіків із Херсонщини, які нібито проходитимуть строкову службу в частинах Південного військового округу. 

У коментарі “Вгору” юристка Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров'я”, адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні Наталя Юрченко повідомила, що скрізь на окупованих територіях незаконна влада вдається до примусової мобілізації населення: 

“Таку ганебну практику вони започаткували ще з 2014 року. Правники в один голос заявляють, що це – міжнародний злочин та порушення, зокрема Женевської конвенції. Міжнародне право забороняє державі-окупанту змушувати цивільне населення служити в її Збройних силах ”.

Юрченко зазначає про статтю 8 Римського статуту. У якій вказано, що примус громадян протилежної сторони до участі у військових діях проти їхньої країни вважається воєнним злочином.

“Якщо громадянин добровільно пішов воювати проти своєї держави, тоді правоохоронці однозначно відкриють провадження за статтею 111 КК України або за суміжними статтями”, – додає адвокатка. 
  • Голова Запорізької ОВА Іван Федоров розповідав, що російські військові та окупаційна влада провалюють свої спроби вербування населення до лав армії РФ на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.
  • Кількість вуличних мобілізаційних пунктів зросла в Генічеську та Каховці, а також в окупованій Запорізькій області та в Криму.
  • Російські окупанти незаконно створили федеральні комісаріати на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.
  • В окупованому Генічеську біля парку Шевченка роздавали агітаційні листівки із закликом долучитись до лав армії РФ.
  • Речник УДА Сергій Братчук розповів, що мобілізація триває постійно. Для цього влада РФ і провела незаконні вибори на окупованих територіях України. Таким чином вони намагалися провести фільтрацію для українців і скласти реєстри мобілізаційних ресурсів на окупованих територіях.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів