Підтримати нас

Незаконна влада готується вивозити з окупованого Криму музейні фонди

14 червня 2024 16:25
220
Поширити:
Центральний музей Тавриди в окупованому Криму. Фото: Вікіпедія

В окупованому Криму незаконна адміністрація наказала працівникам департаменту, який відповідає за історичні артефакти та об’єкти культури, готувати музейні цінності нібито до евакуації.

Про це, як повідомляє Центр національного спротиву, свідчить лист окупаційного Мінкульту республіки Крим на адресу керівників музейних установ півострова.



У листі не вказано, куди саме вивозитимуть музейні експонати, проте цілком можливо, що їх перевезуть на територію РФ, в одному із пунктів йдеться, що принаймні частину пам’яток культури та історії вивозитимуть за межі окупованого Криму.

У документі йдеться про необхідність нібито уточнити перелік місць евакуації цінностей на випадок катастроф або воєнних дій.

“Важливо, що перелік таких місць, згідно з російськими законами, мав бути затверджений уже давно, але уточнити інформацію просять через новий “лист мінкульту рф”, - зазначає ЦНС.

Відповісти на лист окупаційні адміністрації повинні до 1 липня 2024 року.

Підписантом листа виступив окупаційний заступник незаконного міністра культури Криму Андрій Ростенко, який раніше обіймав посаду голови окупаційної адміністрації Ялти. Він має судимість за обвинуваченнями в незаконних оборудках з землею біля моря.

“Росіяни намагаються пришвидшити процеси типологізації та оцінки музейних артефактів у Криму. Музейники в Криму створюють електронні реєстри творів мистецтва та пам’яток історії та передають інформацію до електронного музейного фонду РФ”, - додають у ЦНС.
  • Перед втечею з Херсона, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”.
  • Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Одразу після пограбування картини з Херсонського художнього музею “засвітилися” в Криму – в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Після деокупації Херсона стало відомо, що окупанти вивезли з музеїв Херсонщини 80% колекції.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів