Підтримати нас

Навігація-2021: комунальний транспорт та його “альтернатива”

Автор статті
01 квітня 2021 14:52
1,255
Поширити:

Уже наступного вівторка, 6 квітня, у Херсоні повинен стартувати черговий пасажирський навігаційний період на Дніпрі і його притоках.

До нього, за словами начальника відділу перевезень управління транспортної, дорожньої інфраструктури і зв'язку Дмитра Філатова, готуються п'ять теплоходів місткістю по 240 людей.

Днями комунальне підприємство "Херсонкомунтранссервіс" та Адміністрація річкових портів України підписали угоду, за якою всі п'ять судів передаються місту на правах оренди (договір чартер-бербоуту).

Уже стало відомо, в якому порядку і за якими напрямками буде здійснюватися навігація в цьому році.

Як відзначають в пресслужбі Херсонської міської ради, у вівторок, середу, четвер та п'ятницю пільгові категорії пасажирів матимуть право на безкоштовний проїзд. Такі ж громадяни у суботу та неділю сплачуватимуть половину вартості квитка.

Водночас пасажири, які пільг не мають, повинні бути готові викласти за квиток його повну вартість.

При цьому все ще не зовсім зрозуміло, скільки саме в цьому році потрібно буде платити за річкову подорож на дачу. Як повідомляють у "Херсонкомунтранссервісі", згідно з новими розрахунками, така поїздка повинна коштувати 48 гривень. Сюди включаються зрослі витрати на ПММ, витратні матеріали, ремонт та утримання теплоходів, зарплату екіпажу і так далі. 

Торік квиток коштував 30 гривень, тому не дивно, що багатьох нові розцінки дещо збентежать (справедливості заради відзначимо, що основна частина пасажирів на комунальному річковому транспорті - саме пільговики, а підприємство за їх транспортування отримує компенсацію з міського бюджету).

Остаточно питання про ціну квитка за проїзд на теплоході буде вирішуватися на найближчому засіданні виконкому міськради.

Відзначимо, що у комунального транспорту в Херсоні здавна існує конкуренція у вигляді баркасів, які забирають пасажирів як на міській набережній, так і в інших місцях (в тому числі - в Гідропарку). Проїзд на баркасі, в який часом набивається набагато більше дванадцяти осіб (що має бути за нормами), коштує значно дешевше, ніж потенційна ціна за проїзд на теплоході. Крім того, по всьому правобережжю - від Антонівського мосту і до того ж Гідропарку - снують так звані "річкові граки", тобто моторки, які за 15 гривень доставлять громадян практично в будь-яке місце на лівому березі.

Щоправда, жодних гарантій безпеки на воді власники всіх цих маломірних транспортних засобів не забезпечують.

Тут ви можете ознайомитися з розкладом рейсів комунального пасажирського річкового транспорту в Херсоні на 2021 рік:

Інфографіка - Юлії Лук'яненко. Головне фото Олександра Корнякова.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ