Підтримати нас

Найбільше українських посадовців росіяни викрали на Херсонщині, понад 70 осіб

Vgoru
Автор статті
28 вересня 2023 09:25
1,479
Поширити:

На цей час відомо, що з початку повномасштабної війни росіяни викрали 132 представників українського місцевого самоврядування та органів влади. На Херсонщині – 71.

Про це розповів Борис Петруньок, дослідник-документатор Центру прав людини ZMINA.

“Про долю тих, хто досі в полоні, часто нічого не відомо – РФ зазвичай не підтверджує їхнє місце перебування, часто вони не мають ніякого офіційного статусу. Ми нічого точно не знаємо про їхній стан здоров’я, умови тримання, випадки застосування насильства тощо”, – зазначає дослідник-документатор Центру прав людини ZMINA Борис Петруньок. 

Представники центру повідомили подробиці викрадення мера Голої Пристані Олександра Бабича.

Зазначається, що 28 березня 2022 року, близько 8:00, російські військові під'їхали до будинку чиновника, провели обшук та відвезли його до будівлі Голопристанської міської ради.

“У кабінеті Олександра перебувала велика кількість озброєних військових (близько 15 осіб). Усі вони були без в однострої без розпізнавальних знаків та з білими пов'язками на руках і ногах. Солдати виламували двері в кабінетах та зламували сейфи”, – йдеться в інформації ZMINA.

Зокрема, відомо, що Бабича вивезли на білому мікроавтобусі в напрямку села Нова Збур'ївка.

За словами дружини мера, наразі Олександр перебуває в Сімферопольському СІЗО № 2. Російська сторона відмовляється це визнавати.

Найбільше посадовців окупанти викрали протягом перших місяців повномасштабної війни. Як пояснює Петруньок, представники місцевого самоврядування стали однією із найперших цілей насильницьких зникнень, адже вони були головними в громадах і володіли важливою інформацією.

Що відомо про полонених Колихаєва та Миколаєнка, читайте в матеріалі.

Нагадуємо, у  ГУР підтвердили, що міський голова Херсона перебуває в російському полоні. Раніше ми писали, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтвердив статус полоненого міського голови Херсона Ігоря Колихаєва.

Голова Голої Пристані 25 травня заочно отримав відзнаку від Європейського Комітету Регіонів. У Брюсселі відзнаку мера передали Виконавчому директору Асоціації міст України Олександру Слобожану. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ