Підтримати нас

НАБУ звернулось до Гройсмана з проханням втрутитись у ситуацію з корупціює в закупівлях УЗ

Автор статті
11 жовтня 2018 17:05
602
Поширити:

Національне антикорупційне бюро Україно в травні цього року звернулося до Прем’єр-міністра з проханням відреагувати на системність корупційних проявів в закупівлях Укрзалізниці.

Про це передає сайт Залізниця без корупції з посиланням на текст листа директора НАБУ.

Згідно листа в НАБУ виокремлюють основні корупціогенні фактори в закупівлях залізниці, що полягають завищення очікуваної вартості тендерів, встановленні дискримінаційних вимог, об’єднанні товарів різних виробників в один лот, відсутність в компанії нормативних документів з фінансової дисципліни і розмежування відповідальності посадовців та ін.

Також одним з негативних факторів НАБУ називає так звану процедуру допуску до тендерів виробників залізничного обладнання. У більшості таких тендерів замовник вимагає погодити техумови на виробництво товарів з самою ж Укрзалізницею. При цьому, наголошується в листі, така процедура була скасована наказом Міністерства інфраструктури ще в 2015 році (Наказа №50 від 11.02.2015).

Пізніше також було прийнято новий закон про стандартизацію, згідно якого всі техумови та галузеві стандарти застосовуються виключно на добровільній основі.

Наслідками відсутності нормальної організації закупівель та штучних бар’єрів є багатомільйонні втрати Укрзалізниці, які могли б  піти на покращення якості послуг.

В результаті НАБУ просило Прем’єр-міністра вжити заходів щодо усунення зловживань в закупівлях УЗ. Зокрема антикорупційне бюро просило Володимира Гройсмана доручити Мінекономрозвитку провести аналіз тендерів залізниці та розробити рекомендації по покращенню процедур, а правління УЗ максимально спростити тендерні вимоги та усунути дискримінаційні вимоги.

Наразі невідомо про відповідь Уряду на це звернення, проте поки що жодна з пропозицій НАБУ, схоже, не була реалізована.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ