Підтримати нас

На віртуальній виставці в окупованому Генічеську на Херсонщині представили роботи викрадені армією РФ

Автор статті
27 квітня 2024 11:58
118
Поширити:
Фото: Херсонський художній музей

26 квітня в окупованому місті Генічеськ Херсонської області окупаційна адміністрація організувала віртуальну виставку “Війна очима художника”, де показала цифрові копії художніх творів незаконно перевезених із Херсонського художнього музею до Криму.

Про це повідомляє Херсонський художній музей у фейсбуці.

Музейники зазначають, що нові викрадені роботи складно ідентифікувати, адже на виставці не демонстрували оригінали.

“Зрозуміло, що обрана тематика Другої світової війни, творчість митців-фронтовиків. Художніми творами виставка не обмежилася – додали матеріали з ще двох розграбованих херсонських установ – з архіву та краєзнавчого музею”, – йдеться в дописі.
 На афіші виставки незаконна влада розмістила твір “Портрет ветерана Великої Вітчизняної війни Бібікова В.П.” українського художника Ігоря Резніка. Також у кадр потрапили етюд Самуїла Невельштейна “Партизанка” та полотно Петра Котова “Кулеметники”. Усі ці твори є викраденими.


“У відеосюжеті фейкова директорка Наталя Десятова пояснює електронний формат виставки тим, що “колекція перебуває в іншому регіоні на збереженні”. І має нахабство сподіватися, що вони, окупанти, повернуться до Херсона”, – пишуть працівники музею.
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”. 
  • Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Одразу після пограбування картини з Херсонського художнього музею “засвітилися” в Криму – в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Після деокупації Херсона стало відомо, що окупанти вивезли з музеїв Херсонщини 80% колекції.
  • Херсонський художній музей продовжує фіксувати художні твори, викрадені окупаційними військами. Нещодавно на відео російських пропагандистів, знятому в Центральному музеї Тавриди в листопаді 2022 року, потрапило полотно художника з Херсона Георгія Курнакова “Бузок”.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ