Підтримати нас

На Луганщині у давньому кургані знайшли вівтар, на якому скіфи приносили жертвоприношення древнім богам

Автор статті
04 червня 2021 06:30
830
Поширити:

Студенти Луганського і Донецького вишів розпочали у Сватівському районі Луганщини розкопки кургану доби бронзи.

За повідомленням Укрінформу, керівник групи, професор Східноукраїнського національного університету (СНУ) імені В. Даля Юрій Бровендер розповідає: "Курган належить до епохи бронзи, але в ньому також присутні так звані впускні поховання пізніших часів, зокрема скіфське 5 – 4 століть до н. е. На це вказує бронзовий наконечник стріли відповідного типу, а в самому насипу було знайдено кам’яне блюдо – вівтар, на якому скіфи приносили жертви".

Курган – доволі велика похоронна споруда висотою три метри і близько півсотні метрів у діаметрі. Найнижче поховання – на глибині чотири метри, якому близько чотирьох тисяч років.

Разом з викладачами та студентами СНУ на розкопках працюють представники Горлівського інституту іноземних мов, який після окупації рідного міста базується в Бахмуті. Керівник групи, професор Юрій Бровендер щороку вивозить своїх студентів у археологічні експедиції, для студентів Горлівського інституту - це перша поїздка на археологічні розкопки за сім останніх років.

Загалом археологи сподіваються виявити в курганному комплексі до 15 поховань різних епох із належними кожній епосі артефактами.

Розкопки триватимуть до кінця червня. Усі знахідки будуть виставлені для перегляду місцевим мешканцям.

Фото: Суспільне Донбас

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ