Підтримати нас

На честь художниці з Херсонщини Поліни Райко назвали сорт квітів

23 жовтня 2024 09:32
199
Поширити:
Фото: Центр культурного розвитку "Тотем"

Американська спілка ірисів офіційно зареєструвала новий український сорт квітів "Поліна Райко". Він названий на честь художниці-наївістки з Херсонської області Поліни Райко.

Про це повідомляє Суспільне Херсон.

Задум виник у мисткині Ганни Кислої навесні 2024 року у рамках проєкту "Насіння Поліни Райко".

“Перед будинком Райко в Олешках росли іриси. Також у своїх малюнках вона часто зображувала деякі півники з дніпровських плавнів. Тому вирішила обрати для селекції саме цю квітку”, говорить Ганна Кисла.

До реалізації ідеї долучили гібридизаторку зі Львова Ірину Лукаву. На її рахунку 89 виведених сортів ірисів та 19 сортів лілейників.

“Вона відгукнулася одразу, миттєво. Тому ми влітку поїхали до неї в гості, і в неї вже були готові іриси, які вона до цього створила, але в них не було імені ще”, розповідає мисткиня.

Насіння для майбутнього півника “Поліна Райко” посадили у 2016 році після схрещування.

Наразі сорт “Поліна Райко” вже є в електронній базі американської спілки Ірису.

“Реєстрація вирішеного виду – обов'язковий етап. Для цього подається заява з описом рослини. Квітка має бути впізнаваною та мати своєрідні ознаки й назву сорту”, – зазначає гібридизаторка Ірина Лукава.

Перші саджанці півника “Поліна Райко” висадили у Херсоні. Навесні команда планує розповсюдити корінці квітки не лише в Україні, а й за кордоном. Так розпочнеться наступний етап проєкту.

“Тому основна ідея – це ці іриси садити біля мистецьких або артрезиденцій, або великих культурних спілок. Вже є домовленості з певними організаціями, які готові їх прийняти. І це вже на сьогодні Афіни та Бухаресті в Україні декілька центрів, де ми можемо їх висадити”, зазначає мисткиня Ганна Кисла.
  • Поліна Райко – художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва, яка з 1998 року й до смерті у 2004 розписувала власний дім в Олешках. Вона почала малювати у 69 років.
  • Після підриву російськими військами Каховської ГЕС її будинок був затоплений, фрески зруйновані.
  • У серпні 2023 року в Українському Домі представили документальний проєкт “Поліна Райко. Зникоме”.
  • У грудні 2023 року хустку з фрагментом розпису будинку Поліни Райко продемонстрував у штаб-квартирі ООН французький режисер Бернар-Анрі Леві.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів