Підтримати нас

Москал-молодший. Що відомо про "ключового організатора" нападу на Гандзюк

Автор статті
05 грудня 2018 13:12
760
Поширити:

4 грудня, в день коли виповнився рівно місяць від моменту смерті активістки і співробітниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що було оголошено про підозру ключовому організатору нападу на неї - громадянину Левіну на прізвисько Москал-молодший.

За день до цього Луценко говорив, що всі організатори і замовники вбивства Гандзюк встановлені.

НВ розповідає, що відомо про підозрюваного, який, за словами генпрокурора, зіграв важливу роль у нападі на активістку, і проблеми з розслідуванням.

Що розповів Луценко

За словами генпрокурора, громадянин Левін відомий у кримінальному світі за прізвиськом Москал-молодший. Його ім'я Луценко не назвав. Москал-молодший був засуджений разом зі своїм батьком. Батька засудили до довічного ув'язнення, а Левіна - до 15 років за організацію вбивств та розбійних нападів на водіїв на території Херсонської області. Було доведено, що Левін та його батько причетні до вбивств 15 людей. Коли саме їм винесли вирок, генпрокурор не уточнив.

Левін скористався законом Савченко і був звільнений достроково. Коли саме це сталося, Луценко теж не сказав.

 

За словами генпрокурора, Левін був "важливим елементом підготовки та організації нападу на Катерину Гандзюк". Луценко додав, що, за версією слідства, Левін - "ключова фігура в цьому злочині".

У правоохоронців все ще є багато версій того, хто замовив вбивство Гандзюк, але "все зводиться вже до конкретних осіб". Генпрокурор пообіцяв назвати замовника, коли буде підготовано та оголошено підозру.

Луценко повідомив також, що Левін виїхав з України "в день перших затримань, які здійснювала Національна поліція" і пообіцяв "вжити всіх заходів" для його затримання. Він запевнив, що відсутність Левіна в Україні не перешкодить юридично довести "діяльність замовника".

"Ми вже встановили виконавців. Зараз фактично зійшлися на розумінні ключової версії. Ми бачимо мотив, який об'єднує і помічника народного депутата, і кримінального авторитета. А значить, ми бачимо більш точно і фігуру замовника", - підсумував генпрокурор.

Що повідомив член ТСК Ради у справі Гандзюк Мустафа Найєм

Нардеп Мустафа Найєм, який входить до Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що розслідує вбивство Гандзюк, повідомив на своїй сторінці у Facebook, що ім'я Левіна - Олексій, а справжнє прізвище - Москаленко.

За інформацією нардепа, Москаленко-Левін - уродженець Херсона, йому 41 рік. Його батька теж звуть Олексій Москаленко. Обидва вони входили у відоме в області організоване злочинне угруповання Москалів.

Найєм пише, що згідно із законом Савченко Москаленка-молодшого звільнили у червні 2016 року. Після звільнення він став помічником депутата обласної ради Миколи Ставицького, близького до голови облради Владислава Мангера. Москаленко-Левін неодноразово бував в офісі ще одного організатора вбивства - вже колишнього помічника нардепа Миколи Паламарчука Ігоря Павловського.

"За непідтвердженою інформацією, саме він на машині Миколи Ставицького приїжджав до Павловського, коли з'ясувалося, що поліція затримала виконавців", - додав Найєм.

Він також пише, що "за деякою інформацією" Москаленко-молодший перебуває в Домініканській республіці, а його батько "спокійно перебуває в місті і активно залучений у вирубку лісу".

Зв'язок Москаленка-Левіна з Херсонською облрадою

На місцевому сайті Олешківські новини можна знайти статтю із посиланням на повідомлення у Facebook Миколи Ставицького про те, що його друг, приватний підприємець Олексій Левін, подарував мікроавтобус Volkswagen командиру підрозділу УДА Чорний туман Володимиру Верховеню.

У виданні опубліковане також фото, на якому Москаленко-Левін та Ставицький зображені поруч із подарованим авто та, імовірно, його новим власником.

Олексій Москаленко-Левін крайній зліва, депутат облради Микола Ставицький крайній справа / Фото: oleshki.in.ua

20 червня 2018 року Микола Ставицький опублікував на своїй сторінці у Facebook пост, у якому виступив на захист свого помічника та друга Олексія Левіна. Ставицький написав, що Левін "дійсно мав у минулому деякі проблеми із законом". Однак, як стверджував депутат, зараз Левін "займається активною громадською діяльністю і постійно допомагає молоді та фронту", а рік тому "подарував хлопцям на передову мікроавтобус".

"Після цього, побачивши його бажання щось змінювати в суспільстві на краще, я запропонував йому стати моїм помічником", - писав Ставицький. Депутат Херсонської облради також написав, що Олексій Левін нібито хотів піти на фронт, але він "ледве зміг його вмовити не йти, тому що він має проблеми зі здоров'ям, а його постійна допомога приносить багато користі для людей".

"Олексій живе сьогодні чесно і робить добро. Він є власником сільськогосподарського підприємства і займається аграрним бізнесом, платить податки і дає людям роботу", - підсумував Ставицький, опублікувавши фото передачі мікроавтобуса Volkswagen командиру підрозділу УДА Чорний туман Володимиру Верховеню "влітку минулого року".

Свій пост Ставицький написав у відповідь на заяву голови громадського формування з охорони громадського порядку Кордон Херсонщини Олександра Цегельника, якого в місцевих ЗМІ звинувачують у рейдерстві та іншій незаконній діяльності. У цьому повідомленні Цегельник писав, що Олексій Олексійович Левін - це Олексій Олексійович Москал, син лідера бандитського угруповання. Він також згадує про закон Савченко.

Сам Ставицький є радником голови Херсонської облради Владислава Мангера. Про це він сам писав на своїй сторінці у Facebook 4 липня 2018 року. Про це також писав журналіст Сергій Нікітенко із посиланням на відповідь Мангера на його журналістський запит.

24 листопада 2018 року у статті на сайті Відкритий ліс були опубліковані фото Олексія Москаленка-молодшого та Олексія Москаленка-старшого - членів ОЗУ Москалів.

Фото: openforest.org.ua

У цьому ж матеріалі були опубліковані фото посвідчення помічника депутата обласної ради Миколи Ставицького Олексія Олексійовича Левіна, виданого 6 вересня 2017 року.

Фото: openforest.org.ua

В СБУ передали не всі матеріали справи Гандзюк

4 грудня адвокат Євгенія Закревська, яка захищала інтереси Катерини Гандзюк, надала виданню Insider частину відповіді СБУ на її адвокатський запит, зроблений 11 листопада 2018 року. У тексті відповіді СБУ йдеться про те, що у відомства немає матеріалів про проведення негласних слідчо-розшукових дій. Крім того, СБУ не в повному обсязі отримала відео з камер відеоспостереження, висновки експертів і результати виконання рішень суду про надання доступу до трафіку з'єднань абонентів (інформації про телефонні дзвінки і передачу стільникових даних, включаючи час, адресата і місце розташування під час з'єднання - ред.).

Фото: theinsider.ua

Джерела видання стверджують, що ці матеріали станом на 4 грудня в СБУ все ще не передали. Зазначається, що до смерті Катерини Гандзюк 4 листопада поліція займалася пошуком виконавців нападу на неї. Пошуком замовників нападу займалася СБУ. Після смерті Гандзюк провадження, яке було в поліції, теж передали в СБУ. Саме в ньому немає матеріалів, перерахованих у відповіді на адвокатський запит.

На сторінці групи активістів у Facebook Хто замовив Катю Гандзюк відсутні матеріали названі надважливими, оскільки вказують на замовників.

P.S. Голова Херсонської ОДА звернувся до СБУ з вимогою порушити кримінальну справу через звинувачення депутата Борислава Берези. Про це Андрій  Гордєєв заявив  у Херсонському держуніверситеті, де проходило засідання Ради регіонального розвитку  області.

«Щойно прочитавши про такі заяви, звернувся до Служби безпеки України порушити кримінальне провадження за фактом звинувачень (з боку Борислава Берези — ред.). Це ж народний депутат сказав, напевно, що людина свідома, фахова і так далі. За його заявою порушимо кримінальне провадження за статтею сепаратизм, за співпрацю з окупаційною владою і так далі. І нехай тут же, не виїжджаючи зараз до Києва, дає пояснення в межах кримінального провадження, з усіма попередженнями про наклеп, про відповідальність», — заявив Гордєєв.

За його словами, Береза повинен повідомити: хто, де, як і коли, на його думку чи за його інформацією, здійснював у регіоні ті чи інші заходи на шкоду безпеці України. При цьому негативне ставлення до  заяви народного депутата Берези висловили на брифінгу і  народні депутати від Херсонщини Олександр Співаковський та Сергій Хлань. Зокрема, як зазначив Хлань, «такі заяви, які зовсім не перевірені, в умовах воєнного стану можна розцінювати взагалі як підривну діяльність на теренах нашої області». А Співаковський договорився до того, що з боку Берези - це взагалі гібридна війна.

Дійшло до того, що і  шведський бізнесмен Карл Стурен, який  працює на Херсонщині, втрутився з коментарями щодо подій в іноземній для нього державі:

«Борислав Береза виклав дуже негативну статтю (у Facebook), яка дійсно ставить його особисті політичні амбіції набагато вище, ніж державну безпеку України».

Як заявив на своїй сторінці у Facebook під час перебування у Херсоні Борислав Береза, ситуація в Херсонській області жахає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ