Підтримати нас

Лейтенанта поліції з Голої Пристані Івана Панасюка засудили до 13 років за колабораціонізм

Автор статті
23 квітня 2024 14:49
345
Поширити:
Іван Панасюк. Фото з його сторінки "Вконтактє"

Херсонський міський суд Херсонської області 19 квітня визнав винним в колабораціонізмі 25-річного лейтенанта поліції з Голої Пристані Івана Панасюка. У 2022 році за російських окупантів він почав працювати помічником дізнавача відділу дізнання Голопристанського РВП.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на вирок суду.

На момент повномасштабного вторгнення Іван Панасюк працював старшим дізнавачем сектору дізнання відділення поліції № 1 Скадовського районного відділу поліції у Голій Пристані. 22 червня 2022 року його звільнили зі служби.

Не пізніше червня того ж року у Голій Пристані російські окупанти створили своє Голопристанське районне відділення поліції в адміністративній будівлі відділення поліції №1.

Іван Панасюк 17 липня 2022 року добровільно став тимчасово виконувачем обов'язків помічника дізнавача відділення дізнання в незаконному правоохоронному органі. Необхідні знання та навички для цієї роботи він набув під час проходження служби впродовж 2019-2022 років в органах Національної поліції України, у тому числі на посаді дізнавача, ідеться у вироку.

Іван Панасюк. Старе фото з його сторінки "Вконтактє"

У суді вину обвинуваченого підтвердили наказом з окупаційної поліції про прийняття Панасюка на службу, іншими документами й показами чотирьох свідків.

Перша свідкиня обіймала посаду в окупаційному “відділі кадрового забезпечення ГУ МВС в Херсонській області” з червня по вересень того ж року. Вона особисто перевіряла проєкти наказів про прийняття й звільнення до окупаційної поліції, штатні розклади тощо. Після свого затримання вона передала всі матеріали на флешці правоохоронним органам. За її інформацією, у Голопристанському відділі поліції працювало десь 30-35 людей. Якщо прізвище Панасюка є в наказі, то він дійсно працевлаштувався в окупаційну поліцію.

Другий свідок працював пожежником і перебував у місті до 28 серпня 2022 року. Він сказав, що в червні 2022 року військові ЗС РФ на будівлі поліції в Голій пристані підняли російський прапор. 15 липня в селі Нова Збур'ївка сталася ДТП. Коли свідок приїхав на місце аварії, то Панасюк вже перебував там, ходив з рулеткою та робив заміри. До цього свідок знав обвинуваченого, оскільки Панасюк працював у поліції України, відносини були робочі.

Третій свідок до осені 2022 року перебував у Голій Пристані. До серпня 2021 року він працював в поліції заступником начальника, тому обвинуваченого знає дуже добре. За інформацією свідка, у травні 2022 року у місті відкрили відділення окупаційної поліції. Його колишні колеги, поміж яких був і Панасюк, пропонували йому працювати там. Свідок декілька разів бачив Панасюка у поліційній формі РФ, на якій був шеврон російського прапора. Свідок вважає, що оскільки обвинувачений вільно пересувався містом, без конвою, то добровільно обійняв посаду в поліції окупаційної влади.

Іван Панасюк на спільному фото. Світлина з "Вконтактє"

Четвертий свідок до серпня 2022 року перебував у Голій Пристані. За його словами, до окупаційної поліції, яку там створили у червні 2022 року, приймали всіх охочих. В органі залишилося працювати багато українських поліціянтів. Свідок неодноразово бачив обвинуваченого у формі чорного кольору, зі зброєю. Панасюк особисто підходив до свідка, пропонував йти на роботу, казав “йди до них, нічого тобі не буде, зарплата 45 тисяч рублів”.

У підсумку Івана Панасюка визнали винним в колабораціонізмі та призначили 13 років ув’язнення без конфіскації майна. Йому не можна обіймати будь-які посади в органах державної влади 15 років.

Також Панасюка позбавили спеціального звання “лейтенанта поліції”.

  • Станом на 13 квітня 2024 року правоохоронці розпочали 3 тисячі 829 кримінальних проваджень за колабораціонізмом по всій Україні.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ