Підтримати нас

Хмарочоси за нормами хрущівок – чому в Україні досі діють совдепівські ДБН (відео)

Автор статті
13 вересня 2018 09:16
742
Поширити:

В Україні забудовники часто-густо ігнорують не тільки правила пожежної безпеки, але й вимоги здорового глузду.

Незручності життя у великих, як і в маленьких містах, частково пов’язані із застарілими будівельними нормами, які здебільшого повторюють норми, що були створені ще з часів СРСР, повідомляє сайт stopcor.org.

«Якщо ми сьогодні подивимося на державні будівельні норми 2002-2005 років, то не потрібно думати, що вони були такими прогресивними. Вони здебільшого повторюють норми, які ще були написані при Радянському Союзі. В цьому старому ДБНі обов’язково проектувальники повинні були передбачати місця для вибивання килимів або місця для сушіння білизни», - наголошує керівник сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк.

Тому ще у 2016 році розпочалася підготовка нових будівельних норм.

«Ми вивчали досвід Німеччини, досвід Австрії, досвід Балтійських країн, Угорщини. Крім того, на вимогу громадськості в Мінрегіоні відбулося понад 20 засідань круглих столів», - розповідає в.о. директора науково-дослідного інституту «Діпромісто», розробник нового ДБН Іван Шпилевський.

Екс-помічник головного архітектора міста Київ Віктор Глеба брав участь в обговоренні більш сучасних правил для будівельників з боку громадськості. «Ще не було ніколи такого, щоб громадськість заходила в міністерство і з міністром обговорювала державні будівельні норми. Не було ніколи! І зараз, на цій хвилі, 27 круглих столів… Думка громадськості на дві третини врахована, я маю віддати належне», - зазначає пан Віктор.

У чому полягають основні зміни до ДБН та чим обернулася реформа – дізнавайтесь з нового сюжету:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ