Підтримати нас

Іловайська трагедія: місія ООН розповіла, як катували українських військових

Автор статті
09 серпня 2018 14:30
702
Поширити:

29 серпня українські військові почали відступати з Іловайська та його околиць "після того, як були оточені озброєними групами, які, як повідомляють українськы солдати, отримали підкріплення загонами та зброєю з РФ".

Моніторингова місія ООН розкрила факти вбивства поранених і полонених українських військових, а також їх катування та жорсткого поводження під час Іловайської трагедії у серпні 2014 року. Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи тематичну доповідь щодо порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які були скоєні в контексті подій в Іловайську в серпні 2014 року, повідомляє "Укрінформ".

"Ми отримали повідомлення про вбивства трьох українських військовослужбовців після того, як вони здалися 29 серпня 2014 року. Також, за повідомленнями, деякі українські солдати, які були поранені в бою, надалі були вбиті", – зазначила Фрейзер.

За її повідомленням, 29 серпня українські військові почали відступати з Іловайська та його околиць "після того, як були оточені озброєними групами, які, як повідомляють українські солдати, отримали підкріплення загонами та зброєю з РФ".

"Невдовзі після виїзду колони українські сили потрапили під інтенсивний обстріл з важкого озброєння, стрілецької зброї та легкого озброєння. Сотні українських військовослужбовців були вбиті або поранені. Більшість військовослужбовців, з якими були проведені інтерв'ю офісом ООН з прав людини, стверджували, що на них напали та захопили солдати РФ", – розповіла вона.

За даними місії ООН, українських військовослужбовців, які були захоплені 29 і 30 серпня 2014 року, протягом двох днів утримували в тимчасових пунктах збору у відкритому полі неподалік від зони бойових дій. 

"31 серпня та 1 вересня близько 300 захоплених українських військовослужбовців було доправлено до трьох місць тримання під вартою у місті Донецьк та одного місця тримання у Сніжному. Усі перебували під контролем озброєних груп. Умови тримання під вартою були нелюдськими і такими, що принижують людську гідність, а також досягали рівня жорстокого поводження. Зокрема, через переповненість, відсутність денного світла, брак свіжого повітря, неадекватні санітарні умови, недостатню кількість або відсутність їжі та брак медичної допомоги", – наголосила голова Моніторингової місії ООН.

Відомо, що військових ЗСУ утримували окремо від бійців добробатів, які перебували в іще гірших умовах.

"Під час допитів захоплених військовослужбовців та добровольців катували з метою отримання інформації, покарання за приєднання до добровольчого батальйону, або для того, щоб змусити їх приєднатися до збройних груп. Найпоширенішими способами були побиття, імітація страти та погрози фізичним насильством. Учасників добробатів родом з Донецької, Луганської та Харківської областей озброєні групи вважали зрадниками та піддавали ще більш жорсткому поводженню", – резюмувала Фрейзер.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ