Підтримати нас

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію по Криму

Vgoru
Автор статті
18 грудня 2018 04:50
726
Поширити:

Генеральна асамблея ООН підтримала резолюцію Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополь (Україна), а також районів Чорного та Азовського морів, ініційовану українською делегацією.

Як передає Укрінформ, "за" українську резолюцію проголосували 66 держав, "проти" - 19, утримались - 72 делегата.

У документі наголошується на безпекових загрозах, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї - зокрема, літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд. Вперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і невідкладно припинити його тимчасову окупацію.

"(Генеральна асамблея - ред.) закликає Росію, як державу-окупанта, вивести свої війська з Криму і невідкладно завершити тимчасову окупацію української території", - йдеться у тексті документа.

Вперше резолюція ООН зазначає, що окупувавши Крим, Росія порушила Будапештський меморандум 1994 року.

Також у резолюції висловлені підтримка суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання анексії Криму, стурбованість прогресуючою мілітаризацією півострова і прилеглих морських районів, окремо згадано про напад на українські кораблі наприкінці листопада як ілюстрацію агресивних дій Росії.

Згідно з текстом ухваленого документа, Генасамблея ООН закликає РФ беззастережно і невідкладно звільнити суди Бердянськ, Нікополь, Яни Капу і їх екіпажі і обладнання, закликає також проявляти максимальну стриманість з метою негайної деескалації ситуації.

Генасамблея також засуджує будівництво і відкриття моста через Керченську протоку, що сприяє подальшій мілітаризації Криму, і закликає Росію не перешкоджати свободі судноплавства у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці, а також припинити переслідування торговельних суден.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ