Підтримати нас

Фонд гарантування вкладів вліз у гігантські борги: чи повернуть українцям депозити

Автор статті
20 травня 2018 04:00
613
Поширити:

Майже 500 млрд гривень українці зберігають на депозитних рахунках. Більше того, з початку 2018 року кількість вкладів кожен день зростає на 2%. Такі дані опублікував Національний банк України (НБУ). Але чи захищені гроші в банках? Адже за останні чотири роки збанкрутували 96 вітчизняних фінустанов, а їхні вкладники вишикувалися в чергу до Фонду гарантування вкладів (ФГВФО).

Банкопад в Україні почався в 2014 році. Керівництво НБУ запевняло: очищає систему від ненадійних "кишенькових "банків", які займаються відмиванням грошей. Таких банків в Україні виявилося майже 100. Вкладникам повернули депозити в рамках гарантованої суми – зараз це 200 тис. гривень. Але багатьом довелося чекати виплат місяцями, і тепер українці все ж побоюються нести гроші до банків.

У ФГВФО, який і гарантує повернення заощаджень в разі банкрутства банків, кажуть, що з початку банкопаду повернули вкладникам майже 90 млрд гривень і тому самі влізли в борги.

"У дуже короткий проміжок часу ми були змушені здійснювати просто гігантські виплати. Тому ми, як це і прийнято в світі, звернулися до зовнішніх запозичень – до НБУ і Міністерства фінансів. Сума позик у Мінфіну в нас вже досягла 60 млрд гривень. Ми повинні повернути ці кошти до 2031 року. Сума відсотків зверху становитиме 85 млрд гривень", – розповів заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.

Тобто, за словами Оленчика, Фонд заборгував уряду 145 млрд гривень. Гроші позичали на комерційних умовах, під високий відсоток. Втім, у Мініфіні запевняють, що Фонд зобов'язаний надалі гарантувати виплати клієнтам збанкрутілих банків.

А ось народні депутати з профільного комітету парламенту про проблему знають, але звинувачують попередників – Валерію Гонтареву і Наталію Яресько. Нардеп Максим Поляков упевнений, що вони "знищили банківську систему". Втім колега Полякова – Руслан Демчак – запевняє, що чистити ринок від сумнівних банків було необхідно. І звинувачує в нинішніх проблемах власників фінустанов-банкрутів.

"Думаю, все-таки постане питання списання цих боргів Фонду Мінфіном. Сподіваюся, зростання бюджету України в майбутньому дозволятиме зробити таке списання до 2031 року. Ризику того, що ФГВФО не виконає свої зобов'язання, немає", – вважає Демчак.

У тому, що ФГВФО буде і надалі повертати українцям вклади до 200 тисяч гривень у разі банкрутства банків, впевнений і економіст Юрій Нерубай.

"Будь-який внесок, який Фонд гарантування повинен виплатити, він виплатить. Питання в тому, коли це буде зроблено і скільки тоді ці гроші будуть коштувати", – зазначає Нерубай.

У тому, що вкладникам не варто турбуватися, запевняють і в самому Фонді гарантування. Зараз на рахунках ФГВФО 15 млрд гривень. Навіть за песимістичного сценарія цих коштів вистачить, щоб повернути українцям депозити – масових банкрутств банків експерти вже не прогнозують.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ