Підтримати нас

Дисертацію списала і... доктором наук стала

29 січня 2016 10:00
754
Поширити:

Дружину віце-прем'єра і міністра культури В'ячеслава Кириленка викрили у плагіаті наукової роботи

Три місяці тому Катерина Кириленко, яка викладає у Київському нацуніверситеті культури й мистецтв, захистила дисертацію і стала доктором педагогічних наук. Та, як виявилося, цей науковий ступінь дістався їй незаконно, пише газета "Експрес".

“Докторська дисертація Катерини Кириленко - масштабний плагіат”, - заявила професор того ж університету, доктор філософських наук Тетяна Пархоменко. Звинувачення пані Пархоменко не голослівні - вона виклала в інтернет-публікації уривки наукової роботи дружини віце-прем'єра, які збігаються з уривками праць інших авторів.

- Ознайомившись зі змістом дисертації, - розповідає Тетяна Пархоменко, - я виявила масштабний плагіат: близько третини із 396 сторінок не мають згадок про використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або сфальсифіковані. Скопійовано цілі абзаци і навіть цілі сторінки чужих праць.

- Це порушення закону?

- Безумовно, адже йдеться про крадіжку чужої інтелектуальної власності. В Україні інтелектуальна власність захищена Законом "Про авторське право і суміжні права", дія якого поширюється і на наукові твори. Згідно зі статтею 50 цього закону, порушенням авторського права є плагіат, тобто оприлюднення частково або повністю чужого твору під своїм іменем. Катерина Кириленко використала чужі думки без посилання на авторів і без вказання сторінок їхніх праць.

До речі, дружину міністра культури вже ловили на плагіаті. Так, навесні минулого року інтернет-видання "Музеї України" писало про те, що в підручнику Катерини Кириленко "Культура і наука" з 399 сторінок близько 90% містили тексти українських та російських науковців без посилань на авторів і джерела запозичень.

- Чи означає це, що Катерину Кириленко можна позбавити ступеня доктора наук?

- Так, за Законом “Про вищу освіту”, виявлення академічного плагіату в захищеній дисертації є підставою для того, щоб скасувати рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня. Однак я дуже сумніваюся, що хтось піде проти дружини віце-прем'єра й міністра культури.

- Авторка дисертації звинувачує вас у тому, що ви берете участь у брудній політичній кампанії, яку понад рік ведуть проти її чоловіка В’ячеслава Кириленка...

- Якщо вона вважає, що плагіату немає, хай подає до суду. У суді я оприлюдню набагато більше матеріалу. Оскільки неможливо спростувати очевидні речі, то вигадують будь-який привід, аби відволікти увагу від злочину. Бо це фактично злочин. Насправді такі випадки не поодинокі. Я більше не можу мовчки спостерігати за тим, що коїться у сфері науки в Україні. Її стан - кажу, зокрема, про гуманітарну науку, в якій я є фахівцем, - жахливий...

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів