Підтримати нас

Для двох відповідальних за підрив Північнокримського каналу російських командирів ухвалили вирок – 12 років позбавлення волі

Vgoru
Автор статті
23 травня 2023 16:52
847
Поширити:

Прокурори ухвалили вирок для генерал-майора, заступника командувача Чорноморського флоту РФ із матеріально-технічного забезпечення, та полковника, командира 11-ої окремої інженерної бригади Південного військового округу. Їм загрожує 12 років позбавлення волі за захоплення і підрив дамби на Північнокримському каналі на початку російського вторгнення.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, ідеться про генерала-майора Михайла Яснікова та командира Дмитра Маркова.

За даними слідства, наприкінці лютого 2022 року військовослужбовці РФ керували захопленням Каховської ГЕС та підривом Північнокримського каналу на Херсонщині. Генерал-майор Михайло Ясніков керував незаконними діями загарбників у цій цивільній споруді критичної інфраструктури. Канал забезпечує водою населення, а також зрошування полів у регіоні. Своєю чергою полковник Дмитро Марков безпосередньо керував солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.

Так, вони завдали значної шкоди цивільній інфраструктурі та довкіллю. Сільськогосподарські землі регіону тепер неможливо зрошувати. Також окупанти спричинили значні збитки державі.

Слідчі визнали їх винними в порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Окрім позбавлення волі, суд також задовольнив позов прокурора про стягнення з засуджених 1,5 мільярда гривень збитків.

Зараз СБУ займається питанням щодо оголошення російських військових у міжнародний розшук.

Нагадаємо, начальнику окупаційного пенсійного фонду Голої Пристані повідомили про підозру в колабораціонізмі. Також начальнику Генічеського управління водного господарства на Херсонщині заочно повідомили про підозру. А справу “начальника” та “юриста” окупаційної служби надзвичайних ситуацій Херсонщини вже передали до суду.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ