Підтримати нас

Четверо незаконних тюремників з окупованої Херсонщини отримали підозри у колабораціонізмі та держзраді

29 червня 2024 14:51
210
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Державне бюро розслідувань повідомило про підозри у колабораціонізмі та державній зраді чотирьом тюремникам з окупованої Херсонщини: 42-річному Дмитру Черемисіну, 36-річному Валентину Мосіякіну, 37-річному Олексію Сороці та 32-річному Олександру Діденку. 

Про це з посиланням на оприлюднені ДБР підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

(Зверху) Олексій Сорока, Валентин Мосіякін Олександр Діденко, Дмитро Черемисін. Фото:ЦЖР

Дмитра Черемисіна з Херсона і Валентина Мосіякіна з села Тягинка Бериславського району 31 травня 2022 року призначили черговими помічниками окупаційного начальника колонії чергової частини відділу безпеки захопленої херсонської Північної виправної колонії №90. 

Чоловіки розпочали працювати на окупаційну владу, коли ще офіційно працювали черговими помічниками начальника установи відділу нагляду і безпеки Дар’ївської виправної колонії №10 в Херсонському районі Херсонщини. У січні 2023 року їх звільнили з посад.

Дмитро Черемісин працював в органах Державної кримінально-виконавчої служби України з 2005 року, а Валентин Мосіякін з 2008 року,  наразі їх не позбавили спеціальних звань підполковників внутрішньої служби.

Чоло вікам загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також за даними слідства, Олексій Сорока з села Нова Збур’ївка Скадовського району, який раніше працював заступником начальника Голопристанської виправної колонії №7 із соціально-виховної та психологічної роботи, 24 травня 2022 року обійняв посаду незаконного заступника окупаційного начальника захопленої Голопристанської виправної колонії №7. Згодом він очолив окупаційний виправний заклад створений на базі цієї колонії. Сороку теж не позбавили спецзвання підполковника внутрішньої служби.

У 2023 році йому повідомили підозру в порушенні законів та звичаїв війни. Він сприяв депортації та примусовому переміщенню понад 1 тисячу 700 ув’язнених з установ відбування покарань Херсонщини.

Також підозру від ДБР отримав Олександр Діденко з Одеси. 23 травня 2022 року він обійняв посаду незаконного начальника відділення трудової адаптації засуджених окупаційного управління служби виконання покарань по Херсонській області.

Олександру Діденку й Олексію Сороці інкримінують колабораційну діяльність. Їм загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Суворовський районний суд Одеси визнав винним у колабораціонізмі 47-річного Олега Буховця, який у 2022 році очолював окупаційну поліцію в Каховці на Херсонщині. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
  • Судитимуть за колабораціонізм та порушення законів та звичаїв війни трьох жителів Скадовського району Херсонської області. Вони обійняли посади в окупаційній поліції.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів