Підтримати нас

Безвіз опинився під загрозою

Автор статті
04 грудня 2017 14:00
614
Поширити:

Європейський союз може призупинити безвізовий режим з Україною через те, що НАЗК оголосило тендер на аудит системи е-декларування, завданням якого є знищити систему і позбутись декларацій.

Про це заявила експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, повідомляє "24".

На цьому остання і ключова складова антикорупційної реформи буде завершена, сказала вона.

"Буде провалено, те чим ми звітували перед ЄС за безвізовий режим. І це буде достатньо великий і достатньо скандальний крок, щоб дати ЄС можливість говорити про санкції щодо України, про можливу погрозу призупинення безвізового режиму", - пояснила експерт.

Кримінальні справи відкриті за висновками електронних декларацій можуть закрити. Про таке попереджають громадські організації. Там кажуть: умови тендеру аудиту системи е-декларування, які оголосило НАЗК 27 листопада, прописані таким чином, що участь у ньому зможуть взяти лише фірми наближені до СБУ та Держспецзв'язку.

Тож, компанія, яка переможе в тендері може сприяти тому, щоб наявну систему електронного декларування визнати вразливою. А це означає, що півтора мільйона вже поданих декларацій визнають такими, що не матимуть правової ваги.

"Встановлено дуже чіткі вимоги в самій допороговій закупівлі. Це не участь іноземного капіталу, це не участь іноземців засновників юридичної особи. І більш того, доступ до державної таємниці та умови для роботи з інформацією службового користування", – зазначив юридичний радник Transparency International Україна Максим Костецький.

Він закцентував увагу на тому, що такі технічні вимоги звужують коло осіб до буквально кількох компаній, які постійно перебувають під контролем СБУ.

Екс-голова Ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік теж переконана, що НАЗК запустило фіктивний тендер на проведення експертизи системи, в якому має перемогти якась, судячи з усього, контрольована спецслужбами компанія.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ