Підтримати нас

АТО – кінець. Почалася "операція стримування і відсічі російської збройної агресії"

21 лютого 2018 07:30
190
Поширити:

Президент України Петро Порошенко очікує від керівництва Міністерства оборони та Генерального штабу пропозицій щодо зміни формату антитерористичної операції та кандидатури командувача Об'єднаних сил.

"Я в найкоротші терміни чекаю відповідних пропозицій щодо зміни формату на виконання цього закону. Прошу підготувати мені кандидатуру командувача Об'єднаних сил, подати пропозиції щодо положення про Об'єднаному оперативному штабі", - сказав він на засіданні Воєнного кабінету у вівторок, даючи доручення главі Міноборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу Віктору Муженку, підкресливши при цьому, що провідна роль у зміні формату АТО лягає на Міноборони.

За словами глави держави, щойно підписаний ним закон фіксує "наше право на самооборону, відповідно до 51-ї статті статуту ООН". 

"Упевнений у тому, що в цих умовах провідна роль відсічі агресії лягає на плечі Збройних сил України", - зазначив він.

20 лютого Президент Петро Порошенко підписав закон про окуповані території Донбасу, пише Politeka.

Відповідно до закону Російська Федерація вперше офіційно називається країною – агрессором. Тому закінчується АТО і починаються «заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії».

Відтепер «ЛДНР» будуть називатися “представниками окупаційних адміністрацій РФ”. Відповідно українські бранці отримають статус військовополонених.

Межі окупації визначатиме Президент за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У новому законі зазначено, що Україна знімає з себе відповідальність за дії окупантів на тимчасово окупованих територіях. Однак Україна буде збирати дані про злочини, щоб потім притягнути РФ до відповідальності. У документі також прописано право власності юросіб і фізосіб на майно, в тому числі нерухомість і земля в окупації, якщо вони отримали його відповідно до українських законів.

Натомість усі документи, видані окупаційною службами РФ, є недійсними і не створюють правових наслідків.

Замість штабу АТО тепер з’явиться Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ. Він буде головним органом, якому будуть підпорядковані сили ЗСУ, Нацполіції та всі, кого залучають до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях. Командувачів об’єднаних сил призначатиме Президент. Також можуть вводити обмеження на в’їзд осіб на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і виїзд осіб із таких територій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ