Підтримати нас

15 років ув’язнення за держзраду отримав чоловік, який брав участь в окупації Херсонщини й Донеччини

26 червня 2024 20:02
291
Поширити:
Юрій Білявський на окупованій Донеччині. Фото: ЦЖР

15 років ув’язнення з конфіскацією майна за державну зраду отримав 33-річний Юрій Білявський із села Рубанівка Каховського району Херсонщини.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, у лютому 2022 року Білявський мобілізувався до незаконної “армії ДНР”, де був вогнеметником у 5-ї окремій мотострілецькій бригаді 1-го армійського корпусу збройних сил РФ із дислокацією у Макіївці.

На початку березня 2022 року він приїхав до села Чорнобаївка на Херсонщині, де займався охороною захоплених об’єктів. З 12 березня Білявський ніс службу на одному із блокпостів в селі, чоловік перевіряв документи, особисті речі й оглядав автівки місцевих жителів. Він носив форму армії РФ та мав при собі вогнепальну зброю.

“Наприкінці березня 2022 року під час обстрілу блокпоста Юрія Білявського поранили та відправили до шпиталю, надалі він продовжив служити у російській армії. 1 лютого 2024 року Білявський отримав бойове завдання тримати бойові позиції поблизу Красногорівки Донецької області, де під час бою потрапив у полон до ЗСУ”, пише ЦЖР.

У суді Юрій Білявський визнав свою провину. Він підтвердив, що мобілізувався до “армії ДНР” і добровільно облаштовував і будував бліндажі, брав участь у бойових діях і чергував на блокпосту. 

  • До суду скеровано обвинувальні акти стосовно трьох жителів Херсона за фактом колабораціонізму. Вони у 2022 році обійняли посади у захопленому “Херсонському обласному центрі контролю та профілактики хвороб”, перейменованому на “Херсонський обласний центр гігієни та епідеміології”.

Підтримайте роботу редакції.  Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів