Підтримати нас

10 років за ґратами проведе окупаційна очільниця Херсонського суднобудівного ліцею

Вгору
Автор статті
08 березня 2024 15:14
526
Поширити:
Фото: ЦЖР

Суд визнав винною в колабораціонізмі та пособництві державі-агресору завідувачку гуртожитку Херсонського професійного суднобудівного ліцею Неонілу Щеголь, уродженку селища Білозерка Херсонського району й жительку селища Приозерне Херсонської міської громади. Яка в період окупації незаконно очолила вищезгаданий навчальний заклад.

Про це, з посиланням на оприлюднений вирок Малиновського районного суду Одеси від 21 лютого, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Неоніла Щеголь пішла на співпрацю з окупаційною владою й обійняла посаду виконувача обов’язків директора незаконно створеного на базі захопленого навчального закладу “Херсонського професійного суднобудівного ліцею”.

Журналісти повідомляють, що своєї вини Щеголь не визнала та переконувала суд у тому, що на неї тиснула окупаційна влада і вона переживала за очолюваний нею гуртожиток і матеріальну базу ліцею. 

Проте її доводи спростували докази та свідки.

За словами законного директора ліцею, на початку серпня 2022 його разом із колегами з інших ліцеїв Херсона запросили на зустріч із представниками окупаційного управління освіти для розв'язання питання подальшої роботи. Директор на зустріч не пішов. Згодом від працівників закладу він дізнався, що 18 серпня на незаконних зборах ліцею Неонілу Щеголь представили як нову “директорку” ліцею. Сама ж Щеголь пропонувала директору ліцею прийти працювати старшим майстром, на що він відмовився.

Також після повідомлення про своє незаконне призначення Неоніла Щеголь вдиралась до кабінетів ліцею і погрожувала працівникам розправами з боку російських військових, якщо вони не віддадуть усі потрібні їй документи. 

“Щеголь на цих зборах заявила, що погодилася на цю посаду, аби врятувати ліцей, тим більше, що в Москві пообіцяли виділити гроші для матеріально-технічного забезпечення. Вона закликала всіх працівників залишитися працювати далі й наказала після наради підходити до неї писати заяви. Вона говорила, що ніякої України тут уже не буде, і що Росія склала маршрутну карту на відбудову закладу. Неоніла Щеголь виглядала задоволеною, впевненою в собі. Не було схоже, що на неї чинився якийсь тиск”, – сказала в суді одна зі свідків.

ЦЖР розповідає, що Щеголь також оголосила про початок вступної компанії до ліцею. На той час деякі учні продовжували ходити на заняття, але їх було небагато.

Учням обіцяли, що навчальну програму не змінять, однак одразу після захоплення ліцею окупаційна влада змінила мову викладання на російську й додала нові предмети. Учнів наполегливо закликали поїхати нібито на відпочинок до РФ або до інших окупованих нею територій.

Про це в суді розповів один з учнів ліцею, який припинив навчання в ліцеї одразу після змін у навчальному процесі, йдеться в матеріалі.

Неонілу Щеголь затримали після деокупації Херсона й попередньо ув’язнили 25 січня 2023 року.

Рішенням суду її ув’язнять на 10 років із конфіскацією майна. Також їй протягом 15 років заборонено обіймати посади, пов’язані з освітнім процесом.

  • СБУ заочно повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 62-річній Тетяні Глуховцовій, яка погодилася обійняти посаду в.о. головного лікаря незаконно створеного медичного закладу на базі “Голопристанської районної лікарні”.
  • 2 березня оголосили підозру в пособництві державі агресору директору торгового дому “Горностаївський райагрохім” 63-річному Юрію Васильєву.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ