Підтримати нас

Завтра стартує Євро-2020. На що чекати вболівальникам?

Автор статті
10 червня 2021 14:03
850
Поширити:

Вперше в історії Чемпіонат Європи з футболу відбудеться не в ті терміни, які передбачалися раніше. Як відомо, першість мала відбутися торік, але завадили пандемія коронавірусу COVID-19 і суворі карантинні заходи, що поширилися практично на всі країни континенту.

Дискусія про те, чи проводити чемпіонат у 2021 році, велася і в УЄФА, і на рівні національних федерацій, але все ж вирішено було цього разу не відкладати справу в далеку шухляду. Щоправда, у деяких міст проведення матчів все-таки відібрали, передавши можливість їх організації в більш благополучні з "коронавірусної" точки зору.

Уже завтра ввечері на Стадіо Олімпіко в Римі буде зіграний перший матч групового турніру, в якому Італія приймає збірну Туреччини.

Розглянемо коротко склад груп і перспективи учасників першості.

Група А

Отже, в групі А, крім Італії та Туреччини, виступають Швейцарія і Уельс. Звичайно, в теорії можна вважати "Скуадру Адзурру" безумовним фаворитом цієї групи, але це досить оманлива думка. Адже італійська команда вже далеко не та, що була 10-15 років тому, коли в ній виблискували такі зірки, як Буффон, Каннаваро, Костакурта, Неста, Гаттузо, Тотті, брати Індзагі... Тоді ж, нагадаємо, у 2006 році, Італія стала чемпіоном світу. Після цього успіху, однак, особливих тріумфів вболівальники згадати не можуть: у збірній відбулася зміна поколінь, і, схоже, вона була досить болючою.

Водночас збірна Туреччини, навпаки, в останні три роки нарощувала потенціал. Команда, зокрема, вдало розпочала відбірний турнір на чемпіонат світу в Катарі, обігравши Нідерланди з рахунком 4:2 і розгромивши на виїзді Норвегію - 3:0.

Не варто скидати з рахунків і швейцарців, які не перший рік доводять, що не зайві "на святах" життя - чемпіонатах Європи та світу.

Крім того, скромний, але амбітний Уельс із Гаретом Бейлом у ролі капітана здатний завжди піднести сюрприз.

Група B

Тут виступає, мабуть, один із головних претендентів на "золото" турніру - збірна Бельгії. Ніколи у своїй історії "червоні дияволи" не були такі сильні. Після мундіалю-2018, де бельгійці посіли третє місце, їм вдалося зберегти ударний склад, а кращі гравці стали ще досвідченішими та сильнішими. Той же центрфорвард Лукаку, наприклад, у складі міланського "Інтера" виграв чемпіонат Італії, забивши за сезон 24 голи.

За оцінками експертів, збірні Росії та Данії, які виступають у цій же групі, мають приблизно рівні шанси на вихід з неї. Багато що може вирішити матч у Копенгагені між цими командами.

Навряд чи на щось особливе претендує Фінляндія, яка вперше пробилася у фінальну стадію Чемпіонату Європи. Хоча завзятість і фізична підготовка фінів запам'яталися українським уболівальникам, коли в недавньому матчі відбору на ЧС-2022 вони зуміли добитися нічиєї зі збірною України.

Група C

Ця група - "наша". Саме тут Україна спробує вперше в історії вийти в одну восьму, зустрівшись з Нідерландами, Австрією та Північною Македонією.

Не можна не відзначити, що шанси в українців цілком непогані. Ті ж голландці, як і збірна Італії, відчувають кризу, а австрійці та македонці, з якими Україна гратиме в столиці Румунії Бухаресті, ніколи в когорту найсильніших навіть близько не потрапляли. Водночас як показують останні товариські матчі, Україна перебуває в непоганій формі. Не будемо забувати, що на цій першості з груп, крім перших двох команд, виходять ще й чотири кращі збірні з шести, що зайняли треті місця. З таким розкладом невихід України з групи можна буде розцінювати як жахливий провал.

Група D

Доволі рівна група, де більш маститими зараз виглядають досвідчені хорвати, які виступають у статусі віцечемпіонів світу. Конкуренцію їм, напевно, складе Англія. Хоча ця збірна з року в рік дарує своїм уболівальникам надію на кращий виступ, але підсумок виходить зовсім не таким оптимістичним. Нейтральним фанам не варто обійти увагою дербі між англійською збірною і Шотландією, яка, бувши скромною командою, найімовірніше, даватиме бій всім іншим учасникам.

Нарешті, збірна Чехії є також досить згуртованим колективом, хоча, звичайно, говорити про якісь далекосяжні амбіції (в усякому разі, до першої гри) чехам зарано.

Група E

Навряд чи когось здивує, якщо в цій групі з солідним відривом перше місце посяде Іспанія, яка знову, як років десять тому, демонструє яскравий і натхненний футбол. Польща, навіть із таким форвардом, як Роберт Левандовскі, швидше за все, буде задовольнятися другорядною роллю. Ризикнемо припустити, що основна боротьба за друге місце розгорнеться між польськими футболістами та збірною Швеції. Перспективи й можливості четвертого учасника групи - збірної Словаччини - здаються, м'яко кажучи, туманними.

Група F

Остання група - це справжнісінька "група смерті!". Волею жереба в ній опинилися чемпіони світу французи, чемпіони Європи португальці й Німеччина, яка не вимагає особливої презентації. У цій ситуації збірній Угорщини не позаздриш: жереб до цієї команди був явно неприхильним. З іншого боку, в угорців є можливість розслабитися і виступити розкуто, адже навряд чи хто-небудь дорікне цій команді, якщо вона програє в усіх трьох матчах.

На закінчення припустимо, що основними претендентами на "золото" в майбутньому турнірі є збірні Бельгії, Франції, Іспанії, Німеччини та Португалії. Очікуємо гідного виступу від Італії, Туреччини, Польщі, Хорватії. Ну і, звичайно, відмінні шанси на те, щоб нарешті "вистрілити" на великому турнірі, зберігають підопічні Андрія Шевченка: є в українців і "глибина" складу, і досвідчені майстри, і тактична гнучкість.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ