Підтримати нас

Як безробітним херсонцям отримати державну фінансову підтримку

Vgoru
Автор статті
08 червня 2022 15:06
3,312
Поширити:

Херсонець Максим офіційно працював у місцевого підприємця (фізичної особи-підприємця). Наразі роботодавець зупинив бізнес, виїхав з окупованої території, а Максим залишився у Херсоні без роботи. Тож звернувся до громадської приймальні Благодійної організації Фонд Милосердя та здоров’я за консультацією: чи може він отримати фінансову допомогу, та як це зробити. З такими ж питаннями звертаються й інші мешканці окупованої області.

Як пояснюють юристи громадської приймальні БО ФМЗ, люди, зареєстровані на тимчасово окупованих територіях чи там, де відбуваються активні бої, можуть дистанційно оформити через застосунок та на порталі Дія статус безробітного й отримувати від держави щомісячну фінансову допомогу.

На це мають право:

  • особи, які були офіційно працевлаштовані, але втратили роботу через війну;

  • підприємці, які через воєнний стан не можуть продовжувати діяльність як ФОП.

Покрокова інструкція, як скористатися послугою:

1. Вам знадобиться електронний підпис (кваліфікований електронний підпис).

Щоб отримати його, зверніться до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, надавши заповнену реєстраційну форму, ваші паспортні дані та номер платника податків. Вартість послуги -  близько 200 гривень, але може відрізнятися в різних центрах сертифікації ключів. 

Повний перелік таких центрів – за посиланням: https://czo.gov.ua/ca-registry 

Користувачі ПриватБанку можуть отримати електронний підпис безкоштовно в особистому онлайн кабінеті «Приват24» або у відділенні банку.

2. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

3. Перевірте коректність особистих даних у профілі користувача, актуалізуйте їх за необхідності.

4. У застосунку виберіть меню “Послуги” та пункт “Допомога по безробіттю”, на порталі — послугу з отримання статусу безробітного.

3. Далі підтвердьте, що ви дійсно втратили роботу та не є студентом денної форми навчання, заповніть заяву, відповідаючи на питання.

4. Після підтвердження даних виберіть місто та центр зайнятості, у якому хочете отримати статус, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування.

5. Введіть свій номер особистого банківського рахунку (реквізити банківської картки) та оберіть періодичність отримання виплат.

6. Якщо немає банківського рахунку, пропустіть цей етап. Але  протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту того центру зайнятості, де подали заяву. Або оформить віртуальну карту просто в застосунку.

7. Завантажте необхідні документи: паспорт, документ про останній вид зайнятості, документи про освіту та інші.

8. Перевірте сформовані заяви та підпишіть їх електронним підписом (кваліфікованим електронним підписом).

Заява розглядається протягом одного дня. Після отримання статусу безробітного з вами зв'яжеться кар’єрний радник центру зайнятості для пошуку роботи для вас.

Перелік Центрів зайнятості, що працюють https://cutt.ly/uHZmwm2 

Увага: для отримання статусу безробітного та  державної підтримки необхідно звільнитися з місця роботи, на якому були офіційно працевлаштовані.

Тобто Максиму, який звернувся до юристів БО ФМЗ за консультацією, наприклад, треба звернутися до свого роботодавця з заявою про звільнення та отримати погодження (бо це питання не було врегульовано до його виїзду з Херсона). Зробити це можна також дистанційно - переслати листа через електронну пошту, за допомогою месенджерів тощо.

Крім того, мешканці окупованих територій та внутрішньо переміщені особи можуть отримати фінансову та іншу підтримку завдяки різним фондам. Нижче - перелік деяких з них.

Але перш ніж подавати заявку, рекомендуємо уважно прочитати на сайтах фондів, яким саме категоріям людей там допомагають, та вимоги до реєстрації.

Грошова допомога:

  • NRC (Норвезька рада у справах біженців). Реєстрація проходить через месенджер WhatsApp по номеру +48 729 086 505

Гуманітарна допомога:

Довідкове.

Отримати безоплатно правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber), понеділок - п'ятниця з 9.00 до 17.00

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net

Спеціалізована приймальня зі справ Криму: 

Телефон гарячої лінії приймальні: +38 (050) 535 54 06, +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram).

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ