Підтримати нас

Вода і маршрутки. Нова Каховка змагається з Херсоном у “грі підвищення тарифів”

Автор статті
29 грудня 2021 11:06
1,043
Поширити:

“Підвищення тарифів” - словосполучення, яке останніми роками переслідує українців із незавидною регулярністю. Дійшло до того, що тарифи на ті чи інші послуги переглядають у бік збільшення майже щомісяця.

Так, у Херсоні багато містян досі не відійшли від підвищення вартості проїзду у громадському транспорті. З кінця серпня подорож на тролейбусі мешканцям обласного центру коштує 5 гривень замість колишніх 2,5 гривні, а у маршрутках великої місткості - 8 гривень замість 6. (до речі, про захопливу історію підвищення тарифів у громадському транспорті Херсона можна дізнатися з матеріалу Дмитра Воробйова). 

Але повернемося до 2021 року. 5 жовтня юрист Дмитро Ільченко оприлюднив пост у Фейсбуці, де повідомив, що Херсонський окружний адміністративний суд визнав незаконним підвищення тарифів на проїзд.

Тоді ж він зазначив, що судове рішення мало набути чинності впродовж 30 днів з дня його винесення. Однак ці 30 днів давно минули, але пасажири, як і раніше, їздять за тарифами, встановленими у серпні. При цьому попереднє громадське обговорення майбутніх змін, як це мало б бути за законом, тоді не проводилося.

Минуло лише чотири місяці – і влада Херсона вважає необхідним знову повернутися до болючого питання підвищення тарифів на проїзд. Щоправда, тепер ухваленню рішення передуватиме те саме громадське обговорення, призначене на 17:00 сьогодні, 29 грудня. Планується, що проїхатися тролейбусом можна буде за 6 гривень, на маршрутці, яка долає відстань понад 10 кілометрів – за 10 гривень, а до передмість обласного центру і назад доведеться добиратися за 15 гривень.

Цілком очевидно, що ані чиновників, ані перевізників нинішня ситуація не влаштовує, і їхні апетити підвищуються.

Про те, до чого передсвятковим морозним вечором дообговорюються сьогодні херсонська громадськість, ми обов'язково проінформуємо. Але ж городянам добре відомо, що, хто б не був при владі в Херсоні, ціна таким заходам, як правило, невелика: так чи інакше, а нові тарифи все одно встановлюють.

Тим часом у Новій Каховці не стали зволікати з бюрократичними процедурами. Вже 28 грудня виконком  міської ради ухвалив з 15 січня 2022 року підвищити тарифи на проїзд у маршрутках містом з 5 до 7 гривень. Про це, зокрема, повідомляє ресурс “Нова Каховка city”.

Подорожчають й інші маршрути місцевого значення. Так, в автобусах до Плодового та Таврійського вартість проїзду підвищиться з 7-8 до 10 гривень, Райського – з 6 до 8 гривень, Тополівки – з 10 до 12 гривень, Корсунки та Піщаного – з 11-14 до 14-18 гривень (у залежно від відстані), Дніпрян – з 10 до 13 гривень, Уривки та Маслівки – з 17 до 22 гривень, Нових Таборів – з 11 до 14 гривень.

Зазначимо, що раніше у Новій Каховці, мабуть, не просто хотіли не відставати від Херсона, а навіть бажали його перевершити. Так, у вересні на сайті Новокаховської міськради у розділі "Регуляторні акти" було опубліковано проєкт рішення виконкому, який передбачав підвищення вартості проїзду в громадському транспорті з 5 гривень одразу до 12,98! Тоді про це неймовірне рішення під обурення громадськості швидко забули. Але наприкінці року все ж  повернулися до перегляду тарифів, встановлених у 2018 році.

Подорожчають у Новій Каховці й послуги з водопостачання та водовідведення. За рішенням виконкому, з 1 січня 2022 р. тариф на водовідведення для мешканців підніметься з 21,58 до 29,76 гривні на кубометр. Загалом тариф на водопостачання та водовідведення у Новій Каховці зросте з 36 до 44,18 гривень на кубометр.

У Херсоні на містян також чекає “новорічний подарунок”: з 1 січня 2022 року тарифи на централізоване водопостачання становитимуть 15,78 гривені за кубометр (з ПДВ), а на централізоване водовідведення – 14,92 гривені за кубометр.

Причиною підвищення тарифу на 4,8% у міськраді вважають:

  • зростання вартості електроенергії: у структурі тарифу ця складова зросла на 62%, її питома вага становить 33,8%;
  •  зростання витрат на ремонти на 27%, що зумовлено зростанням вартості матеріальних ресурсів;
  •  амортизаційні відрахування зросли на 10%.

Що ж, принаймні, мешканцям обласного центру залишається радіти, що за послуги місцевого водоканалу потрібно буде платити вдвічі менше за новокаховчан.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ